Ню Йорк също опустя заради извънредните мерките в Съединените щати срещу разпространението на коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Губернаторите на три от най-засегнатите щати - Ню Йорк, Калифорния и Илинойс, казаха на жителите да си останат по домовете поне за 20 дена. Може да се излиза за храна, до аптеката, на лекар и за разходка в парка, но при социална дистанция. Страхът от заразата е задминат само от страха за икономическото оцеляване.

Губернаторите на все повече щати поставят под домашна изолация своите жители в момент, когато болничната система изглежда на ръба. Ню Йорк е най-засегнатият град.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може да потвърдим 5151 случая на коронавирус. Това е една трета от всички случаи в Съединените щати и две трети от всички случаи в щата Ню Йорк. Неприятно ми е да го кажа, но е вярно - ние сме епицентърът на тази криза“, разкрива кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио.

Снимка: btvnovinite.bg

Властите по места продължават да се оплакват от липсата на маски, ръкавици, защитно облекло и дихателни апарати. Освен екипировка, липсват и тестове. В много градове бяха отворени пунктове за тестове на автомобилите и пътниците, които затвориха след по-малко от 24 часа работа. Но според президента на САЩ проблем няма.

„Не чувам за това. Не искаме всички да отидат да се изследват защото няма причина за това“, заяви Доналд Тръмп.

В Съединените щати са направени около 170 хиляди теста до момента. За сравнение - в Южна Корея са 300 хиляди. А там населението е 6 пъти по-малко.

Попитан какво е посланието му към американците в този момент Доналд Тръмп се нахвърли върху репортер на „Ен Би Си Нюз“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще им кажа, че ти си ужасен репортер. Това ще им кажа. Мисля, че това е гаден въпрос и е лош сигнал, който даваш на американския народ“, заяви президентът на САЩ.

Междувременно за миналата седмица новите молби за безработни са били 400 хиляди, а икономисти предсказват, че за април те може да достигнат между 2 и 3 милиона души. Според „Банк ъф Америка“ страната вече е в рецесия, много по-голяма от тази през 2008 г.

Другата седмица се очаква Конгресът да одобри спасителен план за 1 трилион долара, който включва по 1200 долара за почти всеки данъкоплатец и 500 долара за дете и заеми за бизнесите.