Заразени с коронавирус има във всички 50 американски щати. В страната налагат безпрецедентни мерки за сигурност. В същото време започнаха клинични тестове на ваксина срещу COVID--19.

Доналд Тръмп се нарече „военен президент“, който се бори с „невидим враг“. Той подписа и въведе в сила едни закон отпреди 70 години за военновременното производство, който дава възможност на администрацията да казва на частните производители какво и как да произвеждат и продават. Това засяга най-вече производството на маски и респираторни уреди, които са крайно недостатъчни в САЩ.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че ще му трябват 50 000 повече болнични легла, отколкото разполага щата. Затова военните изпращат големи военни кораби болници към Лос Анджелис и Ню Йорк.

Случаите на коронавирус в САЩ са вече около 9000, а починалите от болестта са 147. Очаква се тази седмица броя на заразените да скочи драстично. Очаква се до края на седмицата да са налични 1 милион теста. Досега страната имаше проблем с масовото тестване и се смята, че заразените са много повече.

Заразата се отразява и на икономиката. Нов спад бе отбелязан на борсите, след като вчера основните индекси фиксираха раздвижване и оптимистичен ръст. Ключовите американски индекси като „Дау Джоунс“ отбелязаха спад от между 5 и 6 процента при затварянето на търговията на Нюйоркската фондова борса. Тези индекси са важни, защото частното пенсионно осигуряване инвестира пенсионните осигуровки на хората.

Паниката сред населението в САЩ отстъпва място на депресията от ограничаването на социалните контакти.  Ако миналата седмица е имало страх от недостиг на продукти и презапасяване, сега хората почват да се страхуват за бъдещето. Налице е отчаянието с какво ще могат да си платят сметките. Затова Белият дом и Конгресът готви пакет от мерки за помощ на пострадалите. Очаква се в първата седмица на април да се изпратят чекове на всеки американец. Обсъжда се размерът на помощта да бъде между 1000 и 2000 долара за всеки възрастен и между 500 и 1000 за всяко дете. Очаква се да има втора вълна от чекове в началото на май, ако кризата продължи.

Преди няколко дни първите пациенти са започнали да получават тестовите проби от лек срещу коронавирус, но работата по разработка на ваксина ще продължи почти година.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 540 10 845 388 041 3 170 505
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 540 10 845 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer