Филипините и Австралия започват първите си съвместни морски и въздушни патрули в Южнокитайско море в събота, дни след като Манила предприе подобни стъпки със САЩ, докато тихоокеанските нации гледат предпазливо на все по-настоятелния Китай.

Тридневните учения, обявени от президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши, следват дискусиите между Филипините и Австралия в началото на тази година относно съвместни патрули, за да подчертаят това, което според тях е техният ангажимент към ред, основан на правила.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, през което минават повече от 3 трилиона долара годишна търговия с кораби, включително части, заявени от Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че исковете на Китай нямат правно основание.

Филипините засилват усилията си да противодействат на „агресивни действия“ на Китай в Южнокитайско море, което също се превърна в огнище на напрежението между Китай и САЩ около военноморските операции.

Снимка: Ройтерс

„Австралия и Филипините са твърдо ангажирани с мирен, сигурен и проспериращ регион, където се спазват суверенитетът и договорените правила и норми“, каза австралийският вицепремиер Ричард Марлс в съвместно изявление.

„Първият съвместен патрул между австралийските отбранителни сили и въоръжените сили на Филипините демонстрира този ангажимент“, каза Марлс.

Патрулите ще се извършват в Западнофилипинско море, каза говорителят на филипинското министерство на националната отбрана Арсенио Андолонг.

Филипинската армия каза, че два от нейните военноморски кораби и пет самолета за наблюдение ще участват, докато Австралия ще изпрати фрегатата Toowoomba и самолет за морско наблюдение P8-A.

„Тази встъпителна морска кооперативна дейност и тези, които може да последват, са практическо проявление на нарастващото и задълбочаващо се стратегическо и отбранително партньорство между нашите страни“, каза Маркос.

Снимка: Ройтерс

Филипините и Съединените щати приключиха тридневни съвместни морски и въздушни патрули в четвъртък, като започнаха във водите близо до Тайван.

Китай обвини Филипините, че набират „чужди сили“ да патрулират в Южнокитайско море и създават проблеми. Манила настоява, че морските дейности са в нейните права.