Китайски военен кораб премина на 137 метра от американски разрушител в Тайванския пролив по "опасен начин", казаха американски военни, тъй като Китай обвини Съединените щати за "умишлено провокиране на риск" в региона.

В събота, Военноморските сили на САЩ и Канада, провеждаха съвместно учение в пролива, който разделя остров Тайван и Китай, когато китайският кораб се появил пред американския разрушител, принуждавайки го да намали скоростта, за да избегне сблъсък, казаха в изявление Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

Китайската народна република (КНР) претендира самоуправляващия се Тайван като своя територия, откакто победеното правителство на Китайската република избяга на острова през 1949 г. след загуба на гражданска война от комунистите на Мао Дзедун. Правителството на Тайван твърди, че КНР никога не е управлявала острова, а президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ ще защитят Тайван в случай на китайска инвазия.

Китайските военни упрекнаха Съединените щати и Канада за "умишлено провокиране ", след като Военноморските сили на страните организираха рядко съвместно плаване през Тайванския пролив.

Седми флот на ВМС на САЩ съобщи, че корабите на двете северноамерикански държави са извършили "рутинно" преминаване през пролива.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ каза, че Chung-Hoon и канадският Montreal са извършвали „рутинен“ транзит през пролива, когато китайският кораб спрял пред американския разрушител.

По думите на командването на САЩ, китайския кораб преминал прекалено близко, като нарушил морските „Правила за движение“ за безопасно преминаване в международни води.

Видеокадри, излъчени от канадския сайт Global News, показаха близката среща между корабите.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар, предаде Ройтерс.