Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Китай, че САЩ ще защитават Филипините в случай на атака в Южнокитайско море. Коментарът му дойде дни след сблъсък между филипински и китайски кораби в спорните води.

Манила оспори китайските претенции към водите, като сряза плаващи бариери и покани медиите да заснемат това, което нарича опасните движения на Пекин в морето.

Байдън повтори своя „железен ангажимент“ за отбрана на Филипините.

„Искам да бъда много ясен - ангажиментът на Съединените щати към Филипините е железен. Споразумението за отбрана е желязно“, каза Байдън, цитиран от Би Би Си.

Снимка: Ройтерс

Подписан през 1951 г., Договорът за взаимна отбрана обвързва САЩ и Филипините да се защитават взаимно в случай на въоръжено нападение.

„Всяко нападение срещу филипински самолет, кораби или въоръжени сили ще се позове на нашия Договор за взаимна отбрана с Филипините“, добави той.

В неделя Филипините заявиха, че „опасните маневри“ на Китай са довели до сблъсък между кораб на китайската брегова охрана и филипински кораб за доставки в район, който попада в икономическата зона на Филипините. В отделен инцидент Манила каза, че лодка на китайската милиция е „блъснала“ кораб на бреговата охрана на Филипините.

Снимка: Ройтерс

Министърът на отбраната на Филипините заяви, че китайските лодки „умишлено са ударили“ филипинските кораби и обвини Китай, че „изопачава случилото се“.

Байдън повтори тези твърдения, като каза, че китайските кораби са „действали опасно и незаконно“.

Филипините са важен стратегически съюзник на САЩ, тъй като граничат с две потенциални горещи точки в Тихия океан - Южнокитайско море и Тайван.

Снимка: Ройтерс

Откакто президентът Фердинанд Маркос встъпи в длъжност през юни 2022 г. и възроди съюза на Филипините със САЩ, филипинските власти станаха по-агресивни в оспорването на действията на Китай в Южнокитайско море.

Външната политика на Маркос е обратна на прокитайската позиция, заета от неговия предшественик Родриго Дутерте, който беше критикуван, че не прави достатъчно, за да противодейства на агресията на Пекин в Южнокитайско море.

Китай отговори на заканата на САЩ, като заяви, че Вашингтон няма право да се меси в проблемите между Китай и Филипините.

„САЩ не са страна по въпроса за Южнокитайско море, те нямат право да се намесват в проблем между Китай и Филипините“, каза говорителят на външното министерство Мао Нин.

„Обещанието на САЩ за защита на Филипините не трябва да накърнява суверенитета и морските интереси на Китай в Южнокитайско море и също така не трябва да позволява и насърчава незаконните претенции на Филипините“, каза Нин.