Най-големият китайски кораб за военноморско обучение отплава за Филипините, предаде Ройтерс. Пътуването е част от регионалната му „приятелска“ обиколка и се случва на фона на нарастващото безпокойство от китайските морски дейности в Южнокитайско море.

Гигантският тренировъчен кораб Qijiguang, по-голям от типичен „разрушител“, напусна Бруней и се отправи към Филипините. Обиколката му продължава около 40 дни, като включва Виетнам и Тайланд.

В края на пътуването си Qijiguang и неговият екипаж от 476 военноморски студенти и офицери ще преминат през Жълто море, Източнокитайско море, Южнокитайско море, Тайландския залив и западната част на Тихия океан.

Обучението, провеждано от кораба, ще бъде съсредоточено върху навигацията, борбата с пиратството и стрелбата с леки оръжия, според китайските държавни медии, които са определили преминаването му в региона като „приятелско“.

Предстоящото му пристигане във Филипините се случва на фона на напрежението със съседите относно Южнокитайско море, за което претендира предимно Китай, но части от него са заявени и от Виетнам, Тайван, Бруней, Малайзия и Филипините.