Бизнесмен от Северна Гърция заедно с висш служител на банка, който е бивш политик, както и служител на полицията са ощетили държавата с 35 млн. евро чрез кухи фирми в България и други страни, съобщават медии в Гърция.

Според обширна публикация във вестник „Катимерини“, замесените са използвали сложна схема за виртуални транзакции, наречена от разследващите „въртележка“, която работи по метода на „изчезващия търговец“, причинявайки сериозни щети както на гръцката държава, така и на европейската хазна.

За случая е уведомена и европейската прокуратура. 

Разследването е направено от службата за борба с прането на пари в Гърция, откъдето са подготвили доклад в размер на 350 страници. В документа се описва цялата схема.

Медиите в Гърция съобщават, че бизнесменът е замесен и в нашумялото криминално дело, занимаващо от месеци общественото мнение в страната, но не споменават неговото име.

 

Той е управлявал в сътрудничество с негов роднина мрежа от „призрачни компании“ в Гърция, България и други европейски страни, чрез които са извършвани фиктивни сделки с цел неправомерно връщане на ДДС.

Според информация на изданието „Прототема“ бизнесменът е теглил и кредити от банката, управлявана от неговия съучастник в схемата, без да отговаря на необходими условия. В замяна на това бизнесменът е помогнал на банкера да легализира незаконни 2 милиона евро. 

В скандала е замесен и действащ полицай от Северна Гърция.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK