Запълнена едва наскоро „дупка” в разпоредбите при продажба на автомобили дава възможност на трафиканти на мигранти и други престъпници да извършват различни закононарушения в Гърция и след това отговорност да носят не организаторите на схемите, а хората, от които те са купили превозните средства. За това предупредиха в студиото на „Тази сутрин” зам.-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева и адв. Иглика Мишева.

Голяма публичност придоби случаят със Стефан Николов и Венцислав Манев, продали камиона си на осъждан за кражби мъж от „Факултета”, който се оказва подставено лице на трафиканти. Машината така и не е пререгистрирана, когато се оказва заловена в Гърция с 27 нелегални мигранти. С талони, останали на името на продавачите.

Така Николов и Манев, баща и син, сега са застрашени от между 10 и 64 години лишаване от свобода.

Адв. Мишева се занимава с друг не твърде различен случай – в голяма българска фирма със собствен автопарк. Обвинен и даже осъден се оказва изпълнителният директор.

„Един от неговите работници на трудов договор решава, че ще предаде автомобила срещу получаване на определено възнаграждение, което той ще вземе без знанието на изпълнителния директор и борда на директорите – преотстъпва микробуса на неизвестни за него лица. Бордът е гласувал, че този микробус следва да се отрегистрира в КАТ и да се даде на скрап, той от 1991 г. и е с изключително големи материални разходи”, обясни юристът.

Возилото, заедно с малкия талон, в края на 2016 г. отишло в ръцете на неизвестните лица срещу 2000 лв., дадени на ръка, както и обещание за още 1000 лв. Шофьорът по-късно подал сигнал в полицията, но преписката била прекратена, защото не е от реалния собственик.

Междувременно бусът бил заловен по пътя към Солун с 27 пакистанци и иракчанин. Законът в Гърция е такъв, че отговорност носят заловеният на място шофьор и реалният собственик. Адв. Мишева обясни, че никакви доказателства не са събирани, не е направено редовно призоваване на обвиняемия, няма очни ставки (макар шофьорът да е заявил, че не познава собственика), заради недобросъвестен адвокат делото е текло неприсъствено.

В крайна сметка, изпълнителният директор е осъден на 33 г. лишаване от свобода с възможност за предсрочно освобождаване след 25 г. Присъдата тече и по време на евентуално обжалване. „Направих среща с областния управител на Комотини и той ми каза, че случаите са зачестили много и се привличат хора, които никога не са били в Гърция”, разказа адвокатът.

По думите й става дума за най-малко 10 такива казуси.

Как е възможно да се стига до подобни абсурдни ситуации? „Имаше 14-дневен срок по ЗДвП, в който купувачът следваше да си промени регистрацията в КАТ”, обясни Луиза Стоева. Именно в това време, например, от България е излязъл камионът, заради който Стефан Николов и Венцислав Манев може да се окажат осъдени без вина.

„С промените в ЗДвП за намаляване на административната тежест между Нотариалната камара и МВР се направи електронен обмен на данни за всички МПС и сключените договори с тях, в момента, в който договорът за прехвърляне бъде подписан пред нотариус, автоматично се подават данни за новия собственик на автомобила”, допълни зам.-председателят на Нотариалната камара.

Според нея в случаите като този на бащата и сина от Габрово спасение е именно редовният договор за продажба. Адв. Мишева призова правосъдното министерство да работи с гръцките си колеги за изчистване на всички подобни недоразумения.