Прокуратурата проверява случая със семейството, заплашено от 64 години затвор в Гърция. Както още вчера ви разказахме в bTV Новините, баща и син от Габрово са обвинени за трафик на мигранти, след като продали на непознати камиона си.

В столичния квартал „Факултета” живее 43-годишният Янко Янков – новият собственик на камиона, който обаче не го е пререгистрирал. Той разказа пред камерата ни, че е получил 200 лева, за да отиде в Габрово и да сключи сделката.

Снимка: btvnovinite.bg

Янко е лежал в затвора за кражби. По документи е притежател на камиона, заловен с мигранти в Александропулис. „Нито книжка имам, нито камион, нито кола мога да карам”, призна той.

Пред съда ще застане обаче не той, а предишните собственици на камиона, защото Янко не е сменил собствеността в КАТ, въпреки че те са спазили всички изисквания на закона.

Снимка: btvnovinite.bg

„Прехвърлихме го нотариално, издадохме фактура” ,обясни Стефан Николов.

Янко твърди, че непознати мъже дошли в махалата и му обещали 400 лева, за да използват личните му данни за покупката.

Снимка: btvnovinite.bg


„Видяха камиона, пазариха го, оправиха го. Аз съм неграмотен, само си стоя. Един от тях с костюм, аз само един подпис. Трябваше да ходим до КАТ, ама те се стиснаха за 200 лева, аз се нервирах и им казах, че правят циганска работа и да не ме търсят повече”, разказа Янко. Той казва, че не знае имената на мъжете, но били на квартира в „Овча купел”. 

„Тези момчета са карали други момчета от махалата да участват. 5000 евро на курс, по 30 бежанци качваха, как го правят и къде ги крият – не знам. Има един арабин с тях, спонсорира всичко той”, твърди Янко.

Последваха реакции на българските институции. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще възложи на международния отдел да провери какъв е случаят и дали от гръцката страна са пристигнали каквито и да е инструменти на международната правна помощ.

„Свързах се с министър Захариева и я помолих да настоява българският консул утре да се организира и в 11 ч. да бъде в съда в Александропулис, защото е важно българите да имат подкрепа на държавата”, категорична беше и омбудсманът Мая Манолова.

От Външното ни министерство казаха, че консулът в Солун следи развитието на случая. Все още обаче нито полицията, нито прокуратурата са потърсили Янко и останалите мъже в схемата.

„Ами ако бях ходил в КАТ, талонът да се води на мое име, аз ли щях да го изям? Ей така щеше да стане. Изкарах късмет, бате”, допълни Янко.

Очаква се утре семейството от Габрово да се яви в гръцкия съд в Александропулис. Какъв ще бъде резултатът – ще ви разкажем в bTV Новините.