Баща и син, собственици на камион, са заплашени да лежат дълго време в затвор в Гърция за трафик на мигранти. Каналджии купили камиона от тях, но не го пререгистрирали. Историята на семейството от Габрово вижте в част от разследването на Росен Цветков.

В края на 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба техен камион. Явяват се купувачи.

Венислав разказва, че отишли няколко души с много скъпа кола.

Новият собственик е 44-годишният Янко Янков. Слаб, висок, мургав, бил припрян, защото камионът му трябвал спешно, разказва Милена Иванова.

В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата. Водачът твърди, че бил заведен дотам от София, за да прибере някаква стока.

„Закарват го с кола до автомобила, той се качва и пали за България. По пътя са се разтропали отзад в товарното помещение. Отворил и почнали да слизат имигранти. Човекът, който го е водил, бил избягал. Дошла полиция и са ги задържали”, обясни Стефан Николов.

Как камионът е преминал през границата не е ясно, защото няма лиценз, а шофьорът който го е изкарал, няма трудов договор с транспортната фирма.

Изненадващо, в края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция.

Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор.

„Плюс 2 години на мигрант. 27 са били в камиона, по прости сметки – 64 години”, каза Стефан Николов.

Адресът на Янко Янков ни отведе в столичния квартал "Факултета".

Вместо него ни посрещна майка му, която отрича синът й да е купувал камион. Казва, че разпродал покъщнината, защото се дрогира.

Стефан и Венцислав трябва да се явят в гръцкия съд във вторник. Страхуват се, че ще бъдат задържани.

„Това означа и синът ми, и мъжът ми да ги няма. Направо не съм на себе си. И от яд, и от гняв. Ако са виновни, да, да си понесат наказанието, а ние нямаме никаква вина”, обясни Милена Иванова.