Баща и син – Стефан Николов и Венцислав Манев, са призовани да се явят утре пред гръцки съд по обвинение в трафик на мигранти. Заплашва ги затвор от 10 до 64 години, ако не успеят да докажат, че са невинни.

Двамата са жертва на измамна схема. В края на 2016 г. те продали камион, собственост на тяхната семейна транспортна фирма.

Купувачите дошли с много скъпа кола, спомня си семейството. Един от тях говорел на чужд език.

По документи новият собственик е 44-годишният Янко Янков. Слаб, висок, мургав, бил припрян, защото камионът му трябвал спешно, разказва съпругата на Стефан – Милена Иванова.

В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата на българското семейство. 

През февруари 2017 г. Стефан Николов е призован от ДАНС, попитали го къде е камионът. „Представих документи, че съм го продал и те казаха, че по българското законодателство нямам никаква вина. От тях разбрах, че с камиона е извършено престъпление, а по-късно – от нашата адвокатка в Гърция, че става въпрос за нелегален превоз на мигранти”, разказа Стефан Николов.

Изненадващо, в края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция. Стефан отново потърсил информация от ДАНС защо не е изяснен случая, но оттам му казали, че за тях случаят е приключен.

Семейството е потърсило помощ и от други институции у нас, но има казали да си наемат адвокат и да се оправят. Стефан и Венцислав се притесняват, че утре може да бъдат задържани в Гърция. Притиснати са и от големите суми, които им иска гърцката адвокатка – засега два пъти по 6000 лв.

Всичко това ни коства много нерви и безсънни нощи, сподели Милена Иванова.

Адресът на Янко Янков ни отведе в столичния квартал "Факултета". Вместо него ни посрещна майка му, която отрича синът й да е купувал камион. Казва, че разпродал покъщнината, защото се дрогира.

В разговор по телефона той призна, че е предоставил данните си, за да бъде купен камионът. Обещали му 400 лв., но после му дали 200 лв. Предложението дошло от група роми от Троян. До момента полицията не го е търсила.

Според Ивайло Дерменджиев, адвокат по международно право, консулът ни в Солун трябва да е запознат със случая и да съдейства на семейството. На въпроса дали Стефан Николов и Венцислав Манев трябва да се явят лично пред гръцкия съд пред опасността да бъдат задържани той каза, че този съвет трябва да има даде адвокатът от Гърция.

Ако двамата не се явят, Гърция може да задейства процедурата за екстрадиция, коментира още Дерменджиев.