Пандемията, причинена от коронавируса, остави студенти по целия свят извън кампусите през март.

В края на учебната година те преминаха към дистанционна форма на обучение. Какви ще бъдат, обаче, условията през есента в предпочитаните от български студенти университети, когато се очаква нов ръст в заразените с COVID-19?

Нидерландия

„В кампуса, ако е възможно, онлайн, ако е необходимо“ – този принцип следват повечето университети в Нидерландия. За да се осигури безопасността на студенти и преподаватели, обучението в повечето учебни заведения ще бъде смесено – онлайн и в класните стаи.  

Когато посещават занятията си в университета, студентите трябва да спазват противоепидемичните мерки за спазване на дистанция от 1,5 метра и носене на предпазна маска.

В Маастрихтския университет (Maastricht University) покриването на носа и устата в клас е задължително, докато при движение по коридорите маските могат да бъдат сваляни, ако се спазва препоръчителната дистанция. На студентите се осигуряват безплатни предпазни средства. Освен това, те могат да си направят и безплатен тест за COVID-19, ако идват от зона, смятана от правителството за рискова, или ако са били в контакт със заразен с коронавируса.

За да улеснят безопасното движение в кампуса си – университет „Еразъм“ в Ротердам (Erasmus University of Rotterdam) са поставили карти и обозначения по алеите и коридорите и са осигурили стюарди, които да упътват новите студенти. Също така от вузовете съветват в залите да се запълват местата отзад напред, а в края на учебния час първи да излизат седящите най-близо да вратата.

За да се избегне струпване на много хора, сградите на университетите ще работят с капацитет от 20%. Освен това записаните за даден предмет ще бъдат разделени на малки групи и ще посещават лекции и семинари по определена програма

В другите ВУЗ-ове, предпочитани от българи, като Хагския университет (Haagse Hogeschool), Амстердамския университет (University of Amsterdam), Лайденския университет (Leiden University) – мерките са сходни.

Великобритания

За българските студенти на Острова се предвижда четиринадесетдневната карантина. Британските власти препоръчват да се попълнят необходимите документи поне 48 ч. преди пристигане, за да се избегнат неудобства. 

Цялата информация относно условията за влизане в страната са качени на официалната страница на правителството

Университетите във Великобритания планират зимният семестър на учебната 2020/21 да започне по график. Въпреки това начинът на провеждане на учебните занятия и там ще бъде повлиян от пандемията на коронавируса.

Повечето университети като този в Ковънтри (Coventry University) Бирмингамският университет (University of Birmingham) и Университета в Манчестър (University of Manchester) ще предлагат всички необходими учебни материали онлайн. Така учениците им по цял свят ще могат да участват в процеса, независимо от часовата разлика и възможностите им да пътуват и живеят на Острова.

За да се осигури допълнителна гъвкавост, всеки университет ще има възможност сам да планира и занимания с малки учебни групи. Така ще бъдат спазени препоръките на здравните власти, но и ще даде възможност на студентите да се докоснат до университетската среда.

Някои вузове като „Кингс Колидж“ (King’s College London) пък имат изработена система, по която ще отварят отделни сгради и отдели в зависимост от тяхната важност и риска, на който ще бъдат изложени студенти и учени.

Дания

След четвъртия етап от разпускане на ограничителни мерки в Дания – университетите вече имат разрешение от здравните власти да отворят врати. Въпреки това животът в кампусите няма да бъде съвсем като преди пандемията.

Остава правилото за спазване на един метър дистанция, както и напомнянето за спазване на добри хигиенни навици. Университетът в Копенхаген (University of Copenhagen) ще използва смесен метод на обучение именно заради тези препоръки и ограниченото пространство в залите.

Международната бизнес академия (International Business Academy) пък изисква от своите чуждестранни студенти отрицателен тест за коронавирус при пристигането им в кампуса. При наличието на такъв, студентите ще могат да посещават занятия в групи от до 50 човека.

Германия

Университетите в Германия също се очаква да отворят врати по график през октомври, с възможни отлагания при първокурсниците.

Въпреки разрешението за старт на учебния процес Университетът в Дортмунд (Dortmund University), Свободният университет в Берлин (Freie Universität Berlin) и Университетът в Кьолн (Universität Köln) са сред институциите, които се очаква да проведат хибридна учебна година. Така, онлайн обучението ще остане ключов елемент, а когато е наложително студентите ще могат да посещават класни стаи и лаборатории в групи до 50 човека и след обстойна дезинфекция на помещенията.

Италия

След изключително високият брой заразени с COVID-19 в първите месеци на пандемията и новият им ръст през последните седмици, висшите учебни заведения в Италия отварят врати, но при строги правила, за да се намали рискът от образуване на огнища на заразата в кампусите.

Според правилата на Католически университет на Светото сърце (Univerista Cattolica del Sacri Cuore) студентите ще трябва да измерват телесната си температура преди да тръгнат за лекции, да спазват дистанция от 1 метър, да носят одобрени маски и да избягват струпване на хора в градския транспорт, и други обществени места извън университета.

ВУЗ-овете като Университет Бокони (Bocconi University) и Европейския институт по дизайн в Милано (Instituto Europeo di Design) ще предлагат и онлайн обучение, за да осигурят равни възможности на своите студенти и да осигурят тяхната безопасност.

Испания

На студентите в Испания също ще им бъде дадена възможност да се възползват от хибридна форма на обучение въпреки нарастващия брой на заразените в страната.

Европейското бизнес училище в Барселона (EU Business School) предлага множество възможности на своите студенти като няколко начални дати, за да се избегнат големи групи студенти, изцяло онлайн обучение или присъствие в клас.

Всички държави и университети следят развитието на ситуацията с коронавирус пандемията и запазват правото да променят формата на обучение. Също така, различни специалности е възможно да имат по-специфични условия, затова на настоящите и бъдещите студенти се препоръчва внимателно да следят актуалната информация за университетите.