Около 1,2 милиона чуждестранни студенти с определен тип визи за Съединените щати ще бъдат засегнати от новите имиграционни правила, сочат данните на Института за миграция във Вашингтон.

При новите правила международните студенти в Съединените щати ще трябва да напуснат страната или рискуват да бъдат депортирани, ако университетите им преминат само на онлайн обучение заради пандемията от COVID-19.

Повечето университети на територията на Щатите са в процес на решение дали да преформатират курсовете си само онлайн. Това би важало дори за студентите, които живеят в кампусите на университетите. В „Харвард“ това решение вече е факт.

От Агенцията по имиграция на Щатите коментираха, че международните студенти с определен тип визи „няма да могат да учат изцяло онлайн“.

„Няма да издаваме визи на ученици, чиито учебни заведения са преминали в изцяло онлайн режим от новия есенен семестър, нито ще пускаме такива ученици на територията на Съединените щати“, коментираха от агенцията.

Тези студенти, които вече са приети в учебни заведения на територията на САЩ могат да обмислят други мерки, предлагат от агенцията, като например преместване в училище, където лекциите са присъствени.

Изключение се прави само за университети с хибриден модел – и онлайн, и присъствено обучение.

Критериите за получаване на студентска виза за Съединените щати винаги са били изключително стриктни и влизането на територията на страната само за онлайн курсове беше забранено.