За пети пореден път Оксфордският университет във Великобритания беше определен за най-добрият университет в света.

Въпреки това експертите предупреждават, че Великобритания започва да губи статута си на "суперсила във висшето образование" заради Брекзит и пандемията от COVID-19.

Кеймбриджкият университет изпада от третото място на едва шесто в класацията тази година.

Сега неговото място вече заема Харвардският университет в САЩ.

Глобалната класация на най-добрите университети в света се съставя ежегодно от "Таймс Хайър Едюкейшън" (Times Higher Education), като включва над 1500 висши учебни заведения от 93 страни в света.

Второто място в тазгодишното подреждане е за Станфордския университет в САЩ, който се изкачва от четвъртата позиция през миналата година. 

Калифорнийският технологичен институт (Калтех) заема четвъртото място, следван от друг американски университет - Масачузетския технлогичен институт (МИТ).

Челната десетка на най-добрите университети в света се допълва отново от американски висши учебни заведения: Калифорнийския университет Бъркли, Йелския университет, Принстънския университет и Чикагския университет.

Така САЩ доминира глобалната класация на топ университетите с цели 8 ВУЗ-а в челната десетка и общо 59 сред първите 200 в света. Второто място в класацията по страни отново е за Великобритания.

Вижте повече за най-добрите университети в света в Ladyzone.bg.