Вече няколко седмици 23-ма български студенти търсят начин да се приберат в страната ни. След няколко дни семестърът им приключва, визите на някои от тях изтичат, ще се наложи и да освободят общежитията си

„По-сигурно бих се чувствал в България. В момента лекциите ни са онлайн и  по всичко изглежда, че ще се случва така през идните месеци. Аз бих могъл от всяка точка на света да уча онлайн“, споделя Веселин Найденов.

Докторантът в университета „Джаотонг” в Шанхай – Димитър Владиков е изправен пред друг казус. Дали ако се върне в България, ще може след това отново да отиде в Китай.

„Досега всяко лято през лятната ваканция се прибирам в България. Сега за първи път няма да се прибера”, казва той. По думите му се очаква да има полети до Европа през следващия месец, но цените на билетите са непосилни за повечето студенти – около 4000-5000 лева. Месечната им стипендия била 1000 лева.

От външното ни министерство вече са започнали преговори с китайските им колеги. Полет най-вероятно ще има, но предстои да се изясни цената.

„МВнР е в напреднал етап по организирането на специален чартърен полет, с който изявилите желание до момента 23 български студенти да могат да се приберат в България. 140-местният полет по маршрут София-Китай-София ще излети от Китай към България на 16 юли и ще бъде отворен и за други европейски граждани, които искат да се завърнат в Европа“, се казва в позиция.