Йейлският университет беше обвинен в расова дискриминация от Департамента по правосъдие на САЩ. Тя е установена срещу бели кандидати и американци от азиатско потекло.

В писмо до университета правосъдните власти твърдят, че Йейл е давал незаконно предимство на чернокожи и кандидати от латиноамерикански произход. Според тях бъдещи студенти със сравними оценки са били ощетявани и приемани по-рядко заради цвета на кожата си.

„Няма такова нещо като добра форма на расова дискриминация. Незаконното разделяне на американците на расови и етнически блокове поощрява стереотипи, жестокост и разделение“, коментират от департамента.

От престижния университет отричат обвиненията. Те заявяват пред „Файненшъл Таймс“, че разглеждат цялостната личност, когато решават кого да приемат. „Гордеем се с политиката за прием на Йейл и няма да я променим на базата на подобни неоснователни, прибързани обвинения“, допълват от вуза.

Департаментът по правосъдие заплаши Йейлския университет със съд, ако учебното заведение не заяви, че няма да използва расата и националната принадлежност като критерии в избора на бъдещи студенти за учебната 2020-21 до 27 август.

Йейл е част от Бръшляновата лига – групата на най-престижните висши учебни заведения в САЩ. Той, обаче, не е първият, който е обвиняван в расова дискриминация. През 2019 г. Харвард спечели дело, заведено от група студенти, обвиняващи институцията в несправедливо отношение към американците от азиатски произход. В момента решението се обжалва.