България трябва да приеме 1500 бежанци тази година. Това предвижда нов план на Европейската комисия за разпределение на 120 хиляди имигранти, цитиран от френския вестник „Монд”.

От тях Германия ще приеме 31 хиляди, а Франция - 24 хиляди.

Очаква се в сряда председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да представи публично предложението на Брюксел бежанците да бъдат разпределени в страните членки по квоти.

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че ако Евросъюзът не възприеме единна политика спрямо бежанците, това ще застраши и може дори да сложи край на Шенгенското пространство.

Оланд предложи Париж да бъде домакин на международна конференция по имигрантския проблем.

„Проблемът с бежанците засяга Африка, Близкия изток, предвид войните и кризите там, но също така засяга и други континенти, включително Азия. Затова ще предложим международна конференция за бежанците, която да се проведе в Париж”, каза френският президент.

Германия от своя страна отделя още 6 милиарда евро за справяне с бежанската криза. Само през уикенда в страната са пристигнали 20 000 души. Канцлерът Ангела Меркел призова европейските страни да се включат по-активно в овладяването на кризата.

„Германия има голям интерес да държи границите си отворени, но всички трябва да бъдат наясно, че ако само три държави поемат целия обем от бежанци, дебатът по тази тема ще се промени много бързо”, каза тя.

Унгария обаче се възпротиви на квотите. Според Будапеща те са безсмислени, тъй като външните граници на евросъюза са нестабилни. Хиляди бежанци пресичат страната транзитно към Австрия и Германия.

По данни на унгарското външно министерство 167 000 бежанци са влезли в Унгария от началото на годината. От тях 150 000 са поискали убежище.

Междувременно британският „Дейли Телеграф” съобщи, че през следващите пет години Великобритания ще приеме 20 хил. бежанци. Вестникът се позова на изказване на премиера Дейвид Камерън пред Долната камара на британския парламент.

Камерън поясни, че мигрантите ще получат хуманитарна виза със срок на действие от пет години. Той обяви, че Обединеното кралство ще похарчи 0,7 на сто от БВП на страната за помощи.

„Нашият общ принос ще бъде един млрд. лири. Това е най-голямата сума, която Великобритания е отпускала за хуманитарна криза“, подчерта той, след като през последните седмици Лондон беше подложен на засилена критика от страна на другите държави членки, че не полага достатъчно усилия за бежанската криза.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия