България и Китай подписаха декларация зa стратегическо сътрудничество.

Това се случи по време на разговорите между българския президент Румен Радев и китайският му колега Си Дзинпин в Пекин. В документа се очертават областите за развитие на двустранните отношения, инвестициите и свързаността между Европа и Азия, като част от инициативата „Един пояс – един път”.

Пълният текст на декларацията може да видите в края на статията.

Си Дзинпин официално посрещна държавния глава и съпругата му, в чест на българската делегация имаше пълен военен церемониал и топовни салюти.  

„Вие възприемате Китай като стратегически партньор и искате да развивате тези отношение, което ние високи оценяваме. Ние си спомняме, че през 2008 г. по време на голямо земетресение, вие първи поканихте нашите деца да си отпочинат в България, а ние помогнахме при издирването на алпиниста Боян Петров. Сега отношенията ни се развиват до стратегическо партньорство. То ще даде нов стимул за нашите отношения”, коментира китайският президент.

Радев припомни, че се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай. 

„Предстои ни исторически акт – обявяване на съвместна декларация за установяване на отношения за стратегическо партньорство. Убеден съм, че това ще се превърне бързо в една ползотворна основа за надграждане на вече постигнатото в двустранните ни отношения. Предстоят ни важни разговори по двустранни и регионални и международни въпроси. Зная, че ще продължим заедно да работим в дух на разбирателство за просперитета на нашите народи, за общия мир и сигурност на света”, каза Радев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Държавният глава откри бизнес форум в Пекин и обяви пред китайския бизнес, че ако инвестират в България ще изпълнят стратегията на президента Си Дзинпин за разширяване на икономическите връзки на страната с държавите от Централна и Източна Европа.

„Има три важни условия за успешно сътрудничество в бизнеса – политическа подкрепа на най високо ниво и добри политически отношения между двете държави. На второ място добра бизнес среда и ниски данъци.  И на трето място – условия за бърза и ефективна комуникация между бизнеса от двете страни”, каза Румен Радев.

На форума присъстваха много компании, част от които вече имат присъствие на нашия пазар с износ на земеделска продукция и такива, които искат да строят скоростни влакове, например. 

„Произвеждаме розово масло и искаме да купим земя. Доколкото знам това е най -добрият момент за инвестиции в България. След две-три години инвестициите ще се удвоят”, коментира инвеститорът Джон Тза.

Съвместна декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство

(Пекин, 3 юли 2019 г.)

По покана на Си Дзинпин, Председател на Китайската народна република, Румен Радев, Президент на Република България, направи държавно посещение в Китай от 1 до 5 юли 2019 година и участва в 13 –тия Световен икономически форум „Летен Давос“ в град Далиен от 1  до 2 юли 2019 година.

По време на посещението Президентът Румен Радев проведе разговори с Председателя Си Дзинпин, срещна се с Ли Къцян, Председател на Държавния съвет на Китайската народна република и с Ли Джаншу, Председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на Китайската народна република. Двамата държавни ръководители обмениха мнения по двустранните отношения, сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа и Китай, отношенията между Европейския съюз и Китай и по други международни и регионални въпроси от взаимен интерес, като постигнаха широк консенсус. С цел солидно и стабилно развитие на двустранните отношения, двамата държавни ръководители обявиха издигането на отношенията между Република България и Китайската народна република на ниво стратегическо партньорство.

1. Двете страни подчертават, че през 2019 година се отбелязва 70-годишният юбилей от установяването на дипломатически отношения между Република България и Китайската народна република. Двете страни ще поддържат контакти на високо ниво и ще организират редица тържествени събития. Президентът на Република България Румен Радев поздрави китайската страна за 70-тата годишнина от създаването на Китайската народна република. Българската страна високо оценява забележителните постижения в социално-икономическото развитие на Китай и пожелава искрено успех в реализирането на „китайската мечта“ за Великото възраждане на китайската нация.

2. Двете страни единодушно изразяват взаимно уважение към избрания път за развитие, суверенитета, териториалната цялост и фундаменталните интереси на другата страна. Българската страна потвърждава, че неотклонно се придържа към принципа за „един Китай“.

3. Двете страни изразяват желанието си за осъществяване на целите, заложени в подписания междуправителствен Меморандум за разбирателство за съвместно реализиране на инициативата „Един пояс, един път”, спазвайки принципите на широки консултации, съвместен принос и взаимна изгода, да стимулират практическото сътрудничество в различните области, с цел реализиране на инициативата „Един пояс един път“ по висококачествен начин.

4. Двете страни ще продължават да стимулират пристанищното сътрудничество и ще подкрепят китайските предприемачи, които на основата на пазарни принципи да участват в сътрудничеството по проектите на пристанище Варна и други проекти.

5. Двете страни дават висока оценка на позитивните резултати в областта на икономиката и търговията между България и Китай, с единодушно мнение за укрепване на практическото сътрудничество в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, малките и средни предприятия, електронната търговия и други.

6. Двете страни изразяват желание пълноценно да използват механизмите на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество за реализиране на нейната водеща роля на макро равнище, като така се стимулират двустранната търговия и взаимните инвестиции. Двете страни ще продължат да създават открита и прозрачна бизнес среда за предприятията и да гарантират законните им права. Китайската страна ще приветства участие на българската страна в Третото международно изложение за вносни стоки в Китай, което ще се проведе през ноември 2020 година в град Шанхай.

7. Двете страни ще продължат да издигат равнището на сътрудничество в областите на производството и преработката на селскостопанска продукция, на научните изследвания, технологиите и инвестициите в земеделието и на търговията със селскостопански продукти. Те ще поощряват участието на фирми в изложения и панаири, организирани в двете страни. Двете страни оценяват положително сътрудничеството между техните митнически органи и сътрудничеството в областта на инспекцията и карантината, както и да издигат равнището на това сътрудничество. Китайската страна приветства вноса на повече висококачествени български земеделски продукти, отговарящи на  стандартите за инспекция и карантина на китайския пазар.

8. Двете страни се съгласиха да разширят сътрудничеството в областите на културата и на туризма, както и сътрудничеството на местно ниво, с цел задълбочаване на контактите и приятелството между двата народа. Двете страни придават голямо значение на сътрудничеството в областта на образованието, науката и технологиите. Те ще увеличават и задълбочават обмена на студенти, езиковото обучение, научно-изследователските дейности между висшите учебни заведения и други. Двете страни подкрепят сътрудничеството в съвместни научни изследвания между научните институции, фирмите и други организации по определени от двете страни приоритетни направления, насърчават изграждането на съвместни лаборатории или научно-развойни центрове, стимулират прилагането на научно-изследователските резултати в бизнеса и индустрията.

9. Двете страни единодушно утвърждават, че сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа и Китай  създава важна платформа за развитието на отношенията между България и Китай и е полезен допълващ елемент към всеобхватното стратегическо партньорство между  Европейския съюз и Китай. Двете страни ще подкрепят и стимулират сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа и Китай.

10. Двете страни потвърждават подкрепата си за всеобхватно стратегическо партньорство между Европейския съюз  и Китай, за всестранното реализиране на „Стратегическата програма за сътрудничество между ЕС и Китай до 2020 г.“ и за формулиране на нов дневен ред за сътрудничество. Двете страни потвърдиха подкрепата си за синхронизиране на инициативата „Един пояс, един път” със стратегията на ЕС за свързаността между Европа и Азия.

11. Двете страни се стремят към защита на международната система, създадена на основата на мултилатерализма и международното право, имаща за свой стълб ООН. Двете страни заявяват своята готовност да спазват целите и принципите на Устава на ООН и основните норми на международното право и международните отношения, желаят засилване на координацията и сътрудничеството си в ООН и други международни организации, с цел укрепване на световния мир и развитие.

12. Двете страни потвърждават желанието си да засилят координацията и сътрудничеството в рамките на АСЕМ, да стимулират постигането на практически резултати на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и взаимната свързаност между  Европа и Азия.

13. Двете страни ще полагат усилия за изграждане на открита световна икономика, твърдо подкрепят многостранната система за търговия, изградена на базата на норми и правила и със Световната търговска организация като  нейното ядрото и против унилатерализма и протекционизма.>