На световния икономически форум в Далян, Китай наричан още "Летния Давос", президентът Румен Радев заяви, че България трябва да се възползва от геостратегическото си положение и призова китайски компании да инвестират в страната ни.

Той посочи, че вратата за китайски инвестиции у нас е отворена. Според Радев България трябва да се възползва от геостратегическото си положение за инициативата на президента Си Дзинпин за продължение на "Новия Път на коприната".

"Tрябва това място да се оползотвори по-бързо и най добре. През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт и надявам се, че с мощта на китайските инвестиции това ще стане бързо, зависи как ще успеем при спазването на всички правила и принципи на ЕС. Това е изключително важно", обясни българският президент

Държавният глава е договорил конкретен план за инвестиции с губернатора на провинцията Хъбей. Обсъдили са проекти като пристанища, жп линии и летища, които изискват дългосрочно планиране и помощ от двете държави.

Според президента, за да има сериозни китайски инвестиции у нас, първо трябват да станат факт три неща - директна авиолиния с Китай, у нас да има присъствие на мощна китайска банка и да имаме център за високи технологии.