Десетки страни през последните часове обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради растящата тревога от новия силнозаразен щам на коронавируса.

Тази заповед не забранява на българите да се приберат в родината. Проблемът идва от това, че на този етап са забранени директните полети от и до Великобритания. Това доведе и до провал на плановете на стотици българи, които искаха да се приберат за празниците и създаде огромно напрежение. 

Снимка: btvnovinite.bg

Един от потърпевшите е Любомир Христов, който планирал да пътува към България днес. Той е куриер в Саутхемптън. 

"Тази година реших да изкарам празниците в България. Бях си купил билет за 26 декември. Впоследствие го промених за 21-ви, за да мога по-скоро да се прибера. Видях обаче, че министърът е публикувал новата заповед, която изисква тест за коронавирус, за да отидеш в България. Веднага реагирах, запазих си час и направих теста. Чакам резултата да излезе утре или вдругиден. Впоследствие с оказа, че са затворени границите и полетите са отменени. Просто съм обиден на България, че се въвеждат мерките, точно когато всички гастарбайтери се прибират, за да се видят с роднини и да си изхарчат парите там", казва Любомир.

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи избухнаха доста крайни реакции за мерките, защото тази заповед се появи в последния момент - буквално преди празниците. Появиха се призиви за протест пред българското посолство в Лондон.

Изненадващата забрана доведе до десетки въпроси, които бяха свързани с това има ли възможност да се пътува до някъде и как може да се избегне тази забрана. Българското посолство в Лондон дава пълна и конкретна информация, както и отговор на всички въпроси в социалните мрежи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Заповедта включва забрана на директните полети между България и Великобритания. Съобщението за новите мерки на кабинета на Борис Джонсън изненада всички. В ранния следобед вчера беше предизвикан ефект на доминото. След Нидерландия и Германия, Белгия и Италия забраниха полетите до 6 януари. България е страната с най-дългата обявена рестрикция – до 31 януари. 

И Франция затвори за 48 часа, освен въздушното си пространство, и границата си, което доведе до огромно струпване на хора около фериботите на Ламанша. Затворен е и тунелът, който свързва Острова с континента. На ден през Ламанша минават над 10 000 тира със стоки и суровини и сега от двете му страни има огромни опашки от тирове.

На практика в момента Островът е блокиран. Тази ситуация изправя страната пред сериозна опасност и от продоволствена криза.

Всички мерки, които се вземат в момента, се определят като превантивни срещу новия щам на коронавируса. За последните 72 часа има огромен ръст на новите случаи в южната част на Англия и в Лондон, което е довело до близо 90% заетост на леглата в болниците. 

28% от инфекциите в Лондон до края на ноември са били в резултат на новия щам на вируса, а първата седмица на декември те са 62%. 

Това, което е известно за него, е, че са открити 23 промени на вирусния генетичен код. Много от тях за свързани с протеина на щита, който вирусът използва, за да влезе в човешката клетка. Въпреки че в момента се посочва, че мутацията не е толкова опасна, бяха взети тези превантивни извънредни мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!