Забранява се влизането на чужденци у нас от Великобритания и Северна Ирландия. Причината за ограничението е новият щам на коронавируса, засечен на Острова.

Заповедта на здравния министър влезе в сила от полунощ. С нея се спират полетите от Обединеното Кралство до 31 януари, както и влизането през сухопътните и морските граници на страната. 

По изключение три самолета от Великобритания кацнаха тази нощ в България. Новината, че трябва да останат под карантина изненадата част от пътниците. 

На среднощна инспекция здравният министър Костадин Ангелов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отидоха на Летище София, за да инспектират спазването на заповедта.

"Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет", каза Ангелов.

Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат "канселирани", поясни той.

Всички, влизащи от Обединеното кралство, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни.

"Това, което знаем за новия щам на вируса, е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември", каза още Ангелов.

Той отново апелира гражданите стриктно да спазват противоепидемичните мерки. Предстои извънреден съвет на ЕС, на който ще се вземат решения, валидни за всички държави членки, добави още той.

Министър Терзийски увери, че "Гранична полиция" ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница.

След влизане в сила на заповедта на министър Ангелов с полети от Великобритания в страната ни са пристигнали 667 души. С изключение на осем от тях, всички са поставени под карантина.