Ден след като здравните власти във Великобритания съобщиха за наличието на нов щам на COVID-19, който се разпространява 70% по-бързо, Европа взе мерки. Лидерите на Европейския съюз са обсъдили  изработване на общ подход към проблема.

Голяма част от държавите на Стария континент забраниха полетите от и до Острова, наложиха и карантини за пристигащите от там.

От 00:00 ч. на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове на чужденци, идващи от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Българите и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване, както и членовете на техните семейства - подлежат на задължителна карантина.

Ирландия ще наложи от полунощ ограничения за полетите и фериботите, съобщава БТА. Изключение ще се прави за превозването на стоки и за служители на важни вериги за доставки. 

Италия прекратява от 00:00 ч. на 21 декември до 6 януари 2021 г. въздушните си връзки с всички британски летища и забранява влизането, дори транзитно, на хора, които последните 14 дни са били във Великобритания. 

Всички, които вече са успели да влязат в страната, преди влизането в сила на забраната, дори ако нямат симптоми, подобни на тези на болестта, предизвиквана от коронавируса, трябва незабавно да съобщят за пребиваването си във Великобритания и да си направят тест. От 24 декември в Италия започва общонационална карантина, която ще продължи до края на празниците на 6 януари. 

Германия също спира в полунощ въздушните си връзки с Великобритания.  Забраната не важи за товарните самолети, които транспортират стоки и поща. Според здравните власти новият щам още не е засечен в Германия, но страната взима превантивни мерки.

Франция реши да преустанови за 48 ч. приемането на самолетни полети и друг пътнически транспорт от Острова. Спира и потокът от хора, придружаващи товари, превозвани както по въздух, така и по море и с железопътен транспорт. Разрешава се само превозването на стоки без придружители.

Пътническият поток от Великобритания ще бъде възстановен на 22 декември, пристигащите задължително ще бъдат проверявани дали са заразени с коронавирус. По време на забраната пътуванията от Франция за Великобритания ще бъдат разрешени. 

Очаква се утре Швеция утрe да наложи пътнически ограничения за пристигащите от Великобритания  Норвегия ще изисква от пристигащите от Великобритания да покажат отрицателен тест за COVD-19, за да влязат в страната. Здравните власти съобщиха, че това ще важи за всеки, който е бил в Обединеното кралство през последните 14 дни, а тези, които сега пристигат оттам, трябва да си направят тестове. Пристигащите оттам ще бъдат приканени да спазват 10-дневна карантина. 

Под карантина от седем дни ще бъдат поставяни пристигащите в Гърция от Обединеното кралство. Мярката ще влезе в сила от 6 часа утре сутрин. За пристигащите от останалите страни в Гърция задължителната карантина е тридневна.

Останалите задължителни мерки също ще продължат да се прилагат спрямо пристигащите от Обединеното кралство. Те включват задължителен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването и бързи тестове при пристигането в страната.