Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че новият щам на коронавируса е „извън контрол“. Така той оправда карантинните мерки в Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране.

„За жалост, новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти“, заяви Ханкок цитиран от БТА.

Вчера правителството на консерватора Борис Джонсън обяви, че отново въвежда карантина в Лондон, в Югоизточна Англия и в част от източната ѝ част. Това ще принуди над 16 млн. британци да си останат у дома и да се откажат от коледните срещи.

От СЗО признаха, че мутиралия вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят.

„Великобритания откри този вариант на вируса през септември в Югоизточна Англия. Свидетели сме как постоянно се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изследваме, да видим как се разпространяват и какви са последствията от тях“, обясни експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове. 

Освен във Великобритания, новият вариант на COVID-19 е бил регистриран още в Дания, Нидерландия и Австралия.