Световната здравна организация поддържа „тесен контакт“ с Великобритания относно новия щам на COVID-19, засечен на Острова. От днес в Англия влизат в сила новите стриктни ограничения, обявени снощи от премиера.

Минути след лошите новини, съобщени от Борис Джонсън, магазините в Лондон се изпълниха с клиенти в трескав опит да завършат коледните си покупки. От днес 16,5 милиона британци са поставени под карантина. Останалите части на Острова реагираха незабавно.

„За да намалим риска от разпространяване на новия щам при нас, налагаме стриктна забрана за пътуване между Шотландия и другите региони на Обединеното кралство“, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Тази сутрин Нидерландия спря всички полети от и до Острова, след като на територията й беше открит един заразен с новия щам.

А в Израел днес започнаха ваксинацията срещу COVID-19 с песни и танци. За да дадат пример, първите дози в страната получиха премиерът и здравният министър.

Отвъд океана генералът, отговарящ за ваксинационната програма на Съединените щати, се извини лично за това, че обещал на различни щати по-голям брой дози в първите седмици, отколкото са налични.