В Бургас все още няма окончателно решение за създаване на COVID болница.

От Областния щаб са изпратили становище до Министерство на здравеопазването, че в областта не може да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да осигури нужния брой легла. Но предлагат чисти от коронавирус да станат три болници.

В момента се водят преговори с три частни болници, а този понеделник Областният щаб на Бургас отново ще заседава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Личното ми мнение е, че не можем да направим най-голямата многопрофилна болница в Област Бургас изцяло COVID болница, защото по този начин поставяме на изпитание града и цялата област, ако се случи спешна ситуация. Все пак имаме доста голяма рафинерия, летище, пристанище, автотранспортни произшествия се случват постоянно. Кой ще поеме този поток от пациенти, ако не е тази болница?“, заяви говорителят на Областния щаб за борба с COVID-19 доц. д-р Цветан Велинов.

Повече от 260 пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ-Бургас, защото там условията за това са най-добри, отбеляза Велинов.

„По принцип, когато имаме дифузно разпространение, няма как да запазим една болница чиста, защото вирусът има дълъг инкубационен период. Когато приемем един пациент с основно заболяване, той може да развие COVID-19 на третия ден и болницата вече не чиста. Това, което се стремим да направим, понеже половината от УМБАЛ-Бургас е заета от болни с коронавирус, искаме да отворим чисти болници, които да поемат останалата патология и това са специализираните болници – за кардиологичните и очните заболявания. Там възможността да се лекуват чисто COVID пациенти е почти нулева“, казва говорителят на Областния щаб за борба с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Според мен трябва да има чисти болници и специализирани, които да работят с коронавируса, защото така биха се отделили двата потока от болни. Това е трябвало да бъде направено още през лятото“, казва медицинската сестра Мария Николова, която вече се е преборила с коронавируса и отново е на първа линия в борбата с епидемията.

  • Доц. Кунчев: COVID щамът от Великобритания може да доведе до ново затваряне
  • Заразените с COVID след първата доза: Състоянието на лекаря от Хасково е добро
  • 544 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Двама здравни работници от Хасковско са с COVID след първата доза от ваксината
  • Наказание за „Свети Лазар“: Ваксина е получил пациент, извън обхвата на първата фаза
  • Заведенията – готови да отворят на 1 февруари, с разрешение или без
  • Ема, която пребори COVID-19... още преди да се роди
  • Почти всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас е съмнителна за новия щам
  • В четвъртък става ясно ще разхлабят ли мерките в някои сектори
  • През шуменската болница са преминали четири бебета с коронавирус