Повече от 4 часа спешен екип с реанимационна линейка на университетската болница в Бургас опитва да настани в болница 36-годишен мъж, впоследствие починал с двустранна бронхопневмония.

Така от лечебното заведение отговарят на упреците на семейството му. След 10-дневно самолечение започва лутане, което завършва фатално. 

След загубата на сина си, майката се тревожи за болния си съпруг и дъщеря.

"Сега са също в много тежко състояние, нямат коронавирус, но са много болни и двамата, защото стояха тук, вънка, на дъжда ,докато чакахме помощ", казва Гинка Карапачова, майка на починалия мъж. 

Чакали пред Спешния център на Бургаската болница, където сами откарали сина си с двустранна бронхопневмония и с документи за прием.

"Излезе една жена, дойде до колата и ни погледна документите. И ни върна - Марш оттук, вие сте за Туба, не за мене, аз й се молих, обаче тя каза - Не, не сте за тук", разказа Гинка Карапачова.


Следва опит в Белодробната болница. Оттам ги връщат обратно в Спешното, защото нямат реанимация.

"Искам да ви кажа, че няма пациент, който да не е влезнал в Триажния ни център, какво е станало после, наистина не мога да ви кажа, може би е нямало легла", обясни Стоянка Иванова, медицинска сестра в Спешен център.

От държавната болница, към която е Спешният център, отговориха, че нямат пътека за лечение на пневмонии. Нямали са и свободно място в Реанимацията. Но реанимационен екип е оказал спешна помощ. Линейка е търсила място в друга болница за 36-годишния Калин.

"От 7 ч. до 12 ч. вечерта ние бяхме ту-тука, ту-там, в 12, като го взеха, интубираха го, сутринта беше жив, но казаха, че не реагира белият дроб и понеже той преди 12 години имаше аневризма...", заяви майка му.

Освен съпътстващото заболяване, мъжът се е самолекувал.

"Аз понеже съм фармацевт, нали, постоянно обгрижвах, сменям антибиотици, антивирусни препарати, всичко направих , точно на десетия ден той се усложни вечерта", допълни Гинка Карапачова.

Два отрицателни теста за коронавирус са му направени, третият е положителен, точно преди да издъхне. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!