Заради липса на легла в Бургас изписват пациенти с COVID-19 и през нощта. Линейките също не достигат, оплакват се от Спешната помощ, чиито екипи обслужват по над 100 адреса на смяна. 

"Абе, вие разбирате ли, че е една линейка за целия град? Не сварват хората! Аз съм шофьор, аз съм санитар".

След 350 км и два часа след края на смяната, шофьорката на тази линейка транспортира последния пациент за деня – в 20:30 ч. 

Пациентката, лекувана в COVID отделението на държавната болница, е изписана за домашна терапия.

"Тази пациентка е изписана още сутринта, докато се освободи линейка, която да дойде да я вземе, е минало време", обясни Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ-Бургас.

Екипите в Спешната помощ казват, че работят извънредно и без почивка.

"Има колеги, които са болни, които отсъстват и даваме извънредни дежурства". И шофьорите, и всички ние, не се прибираме от адресите", каза д-р Димов, лекар в Спешна помощ.

"Няма места в Карнобат, ходихме в „Дева Мария“, няма стаи там и сега сме тук. Вероятно ще ни осигурят едно легло, понеже пациентката е в тежко състояние", обясни д-р Красимир Маринов от Спешна помощ-Карнобат.

От ръководството на Спешната помощ признават, че изнемогват. Линейката, която транспортира пациенти за изписване, например, е една за цялата област. 

Едва, когато случаите станат над 140 на смяна, т.е. се увеличат с още 40 на сто, обаче ще търсят помощ от полицията, а междувременно, пациентката, изписана през нощта, почина в дома си. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!