От 3 седмици Комплексният онкологичен център в Бургас приема и лекува и пациенти с коронавирус – не само хора с ракови заболявания, развили COVID-19, а болни, карани с линейки даже от Шумен. Натоварването е голямо, като към момента от общо 40 легла, свободните са само 5.

Снимка: bTV

За да няма риск за онкопациентите, които са с компрометирана имунна система, линейките с COVID болните се качват по отделна рампа, инфектираните след това се довеждат със специален асансьор в сектора, който е с отделна вентилационна система и в който няма никаква възможност за смесване на потоците.

Цялата реорганизация е станала за 3 дни.

Снимка: bTV

Другата дейност на болницата не страда, категоричен беше пред камерата на bTV управителят проф. Христо Бозoв. Той обясни, че отделения по палиативни грижи и по медицинска онкология са били преместени, за да се освободят два етажа за болни от коронавирус. „По указание на РЗИ и НЗОК намалихме леглата в другите отделения, за да останат пак общо 156 легла. Молбата ни е да се прибавят към съществуващите, за да не се губят другите легла, на които могат да лекувани онкоболни. Имаме голям наплив на онкоболни – такъв е сезонът“, посочи професорът.

Снимка: bTV

Той отбеляза, че не се е наложило да командирова никого в сектора – колегите му сами са предложили да работят там. Как се справя онколог, когато трябва да се погрижи за пациенти с COVID-19? „В интерес на истината ни е трудно, но имаме добър консултант инфекционист, който ни оказва помощ, всеки ден работи все по-добре и по-добре“, отговори началникът на сектора д-р Красимир Николов.

Той е носител на отличието "Лекар на надеждата" за 2019 г. "Още март месец, когато гледах репортажите от Италия и другите държави, си представях, че това може да се случи и то се сбъдва", сподели още д-р Николов.

Снимка: bTV

В отделението има хора с дихателна недостатъчност, над половината са развили пневмония.

Снимка: bTV

Сред доброволците има както млади лекари, така и хора със съвършено различни професии, но и голямо желание да помагат. „Всеки един заболял, всеки един болен е причина (да съм тук). Това е част от лекарския дълг“, коментира специализантът по онкология д-р Александър Брънков.

„Докато свърши тази епидемия“ за спокойствието на пациентите и чистотата ще отговаря бъдещият инженер Руси. "Наша приятелка почна като сестра в болницата и ние дойдохме да я подкрепим като санитарки. Имам лекции само два дена в седмицата, нищо не ми пречи през свободното си време да съм в болницата", казва и Стилияна, която учи дистанционно авиационен мениджмънт в Англия и цялата ѝ компания е в отделението като доброволци.

Снимка: bTV

Кога онколозите ще се върнат при пациентите, с които до момента са работили? „Когато цялата тая история приключи, живот и здраве… или доколкото издържа“, откровен е началникът на COVID сектора д-р Николов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!