В Бургас все още няма окончателно решение за създаване на COVID болница.

От Областния щаб са изпратили становище до Министерство на здравеопазването, че в областта не може да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да осигури нужния брой легла. Но предлагат чисти от коронавирус да станат три болници.

В момента се водят преговори с три частни болници, а този понеделник Областният щаб на Бургас отново ще заседава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Личното ми мнение е, че не можем да направим най-голямата многопрофилна болница в Област Бургас изцяло COVID болница, защото по този начин поставяме на изпитание града и цялата област, ако се случи спешна ситуация. Все пак имаме доста голяма рафинерия, летище, пристанище, автотранспортни произшествия се случват постоянно. Кой ще поеме този поток от пациенти, ако не е тази болница?“, заяви говорителят на Областния щаб за борба с COVID-19 доц. д-р Цветан Велинов.

Повече от 260 пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ-Бургас, защото там условията за това са най-добри, отбеляза Велинов.

„По принцип, когато имаме дифузно разпространение, няма как да запазим една болница чиста, защото вирусът има дълъг инкубационен период. Когато приемем един пациент с основно заболяване, той може да развие COVID-19 на третия ден и болницата вече не чиста. Това, което се стремим да направим, понеже половината от УМБАЛ-Бургас е заета от болни с коронавирус, искаме да отворим чисти болници, които да поемат останалата патология и това са специализираните болници – за кардиологичните и очните заболявания. Там възможността да се лекуват чисто COVID пациенти е почти нулева“, казва говорителят на Областния щаб за борба с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Според мен трябва да има чисти болници и специализирани, които да работят с коронавируса, защото така биха се отделили двата потока от болни. Това е трябвало да бъде направено още през лятото“, казва медицинската сестра Мария Николова, която вече се е преборила с коронавируса и отново е на първа линия в борбата с епидемията.

  • Здравните ни власти се готвят за новия вариант на COVID-19
  • Ангелов: Предлагаме епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца
  • Кирилов: 14 040 дози от ваксината на „Пфайзер” ще пристигнат следващата седмица  
  • Проф. Гигов: Няма забавяне при ваксинацията в България
  • Мутафчийски: При новия щам смъртността скача няколко пъти
  • Борисов: Рискът при новия щам е огромен, единствено с учениците ще направим компромис
  • Асен Балтов: Английският щам вече е в България
  • Кунчев: Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл у нас
  • Ангелов: Излекуваните от COVID-19 у нас са неколкократно повече от потвърдените случаи
  • Очаква се властите да решат за разхлабването на мерките срещу COVID-19