При 10% болни ученици ще се преминава към дистанционно обучение. Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков.

На 15 септември в зависимост в каква зона е конкретният град и община ще се прецени дали учебната година ще стартира в клас, или онлайн.

В "жълтата зона" ще има ротация на учениците в средните и горните класове. Малките деца ще учат онлайн само в краен случай, но всички ученици ще трябва да носят маски.

В "червената зона" учениците ще преминат на график и тогава ще редуват онлайн с присъствено обучение. Директорите ще предлагат кога училищата да минават в електронна форма.

Ще има и сборни паралелки от класове и групи, които преди това са били заедно, както и за децата, чиито родители работят на първа линия. В "тъмночервената зона" всички ученици ще учат електронно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са добри насоки, това са общи насоки. Говорим за различните училища по степени и брой ученици. В малките населени места учениците могат да се обучават присъствено, но ситуацията в различна в училища с над 500 ученици. Ненапразно са направени зони и учителите и педагогическите съветници трябва да ги спазват. Основата е разписана, но всяко училище трябва да действа локално“, коментира директорката на 94. СУ "Димитър Страшимиров" Латинка Ковачева в „Тази сутрин“.

„Прагът от 10% не е добър. Единствената правилна форма на обучение е присъствената. Децата не могат да бъдат жертва на лоши управленски решения. Децата две години учебни прекараха в дистанционна форма на обучение. Това им донесе стрес, гръбначни изкривявания. Не са положени усилия за часове за утвърждаване на знанията, нито за облекчаването на материала“, заяви от своя страна Лилия Божкова от сдружение „Обединени родители“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не съм съгласна, че се говори в уклончива форма за присъствено обучение. Последният сектор, който трябва да бъде затворен, са училищата. Не може да работят баровете, а училищата да затварят“, каза Божкова и отбеляза, че никой не се допитал до родителите при разписването на тези правила.

„При 10% заболели училището не трябва да бъде затваряно. Това е решение на педагогическия съвет и има добри варианти като сборни паралелки. Мисля, че госпожата е права само за едно нещо – нуждата от облекчаване  на материала, защото не всичко може да бъде усвоено в електронна среда“, репликира Ковачева.

Директорката на 94. СУ "Димитър Страшимиров" отбеляза, че всяко училище има обществен съвет и настоятелство, които са участвали в разписването на тези правила.

  • 452 паралелки в цялата страна са под карантина
  • Ученици от Ямбол с награда от БАН за изобретяването на биоразградими маски
  • Шефът на ИАЛ: 9 са сигналите за летален изход след ваксинация, при нито един няма такава връзка
  • От COVID зоната в болница „Лозенец“: Загубата на човешки животи е ежедневие
  • Депутатите влизат в НС само със зелен сертификат
  • Голяма част от учениците в София преминават към онлайн обучение
  • Над 200 000 са активните случаи на COVID-19 у нас
  • Имунизацията на деца: Много слаб интерес към COVID ваксината за най-малките
  • Нови мерки за учениците: От утре – вечерен час и онлайн обучение в Благоевград
  • COVID-19 при децата: 8-годишно момиче ходи трудно година след инфекцията