Най-добрият начин да се набавяме витамини и да укрепваме организма си по време на вирусни епидемии са храните.
У нас естествен имуностимулатор през зимата са туршиите и киселото зеле, напомни диетологът проф. Донка Байкова.
Много е важно обаче те да са с дозирано количество сол – една супена лъжица на литър вода, защото тогава пробиотиците, които ще се съдържат в сока, могат да се консумират, предупреждава диетологът.
По думите ѝ 30-40% от имунната защита идва именно от стомаха.
С кои храни можем да си набавим витамин D?
В условията на пандемия от коронавирус лекарите препоръчват допълнителен прием на витамин D. При предозиране обаче той става опасен.
Най-често този витамин липсва при възрастните над 75 години, уточни проф. Байкова.
Чрез храна той може да се набави от сьомгата – една порция на ден осигурява цялото нужно количество. Също при консумация на херинга, скумрия и риба тон. В консервите риба тон обаче има два пъти по-малко витамин D, отколкото в дива риба тон, уточни проф. Байкова.
Има го също в жълтъка на яйцата и в гъбите, но в по-малки количества. При млякото и сиренето не във всички видове има витамин D. Зависи от това дали кравата е отглеждана свободно и е била достатъчно време на слънце, обясни диетологът.
Препоръчителен прием на витамин D
1 микрограм е равен на 40 международни единици, които са посочени на опаковките с витамина на хапчета.
При предозиране първо ще усетим неразположение в стомаха. По-лошото е, че могат да пострадат бъбреците, предупреждава проф. Донка Байкова.