Всички се опитваме да подсилим имунитета си в условия на пандемия от COVID-19 и очакваната грипна епидемия.
Много хора имат специални рецепти, с които през храните се опитват да направят организма си по-здрав и устойчив.
Често обаче купуваме и пием витамини безразборно и даваме всякакви сиропи и хранителни добавки и на децата си, а това крие рискове. Един от тях е отключването на автоимунни заболявания.
„Най-добрият прием на витамини е с естествените храни, тъй като усвояването на витамините и микроелементите чрез храненето няма нищо общо с усвояването чрез таблетна форма“, коментира доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница.
Тя допълни, че когато храненето не е пълноценно и разнообразно или се съмняваме в качеството на храните, е нужен допълнителен прием на витамини под формата на таблетки като профилактика на някои заболявания или превенция в есенно-зимния сезон.
Имунологът коментира, че автоимунните заболявания се отключват не от предозиране с витамини, а от прием на имуностимулатори. Някои витамини имат имуностимулиращ ефект, какъвто е витамин D. Той спада към групата на имуномодулаторите, уточни тя.
В препоръките за здрав организъм има четири „Д“ – диета, движение, добро настроение и достатъчно сън.
Вижте повече във видеото!