Очертава се нов ценови удар с газа. „Булгаргаз“ поиска безпрецедентно увеличение от април. Заявката на държавното газово дружество е за поскъпване от почти 60% през април, спрямо сегашната цена.

Според разчетите през следващия месец синьото гориво трябва да струва почти 180 лева за мегават час при 114 лева в момента. Според анализ на синдикатите от КНСБ, подготвен за bTV, такова поскъпване на газа ще доведе до допълнителна инфлация между 10 и 15% върху вече поскъпналите стоки.

Бившият изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков обясни в „Тази сутрин“ как „Булгаргаз“ калкулира цените.

„Те са спрямо борсовите цени на холандската газова борса. Между 1 и 11 март, когато дружеството представя своето заявление към КЕВР, има рекордно високи цени на тази борса. В момента са доста по-ниски от периода, в който е подала своето заявление“, обясни Темелков.

„Ако в този период цените варираха между 160 и 227 евро за мегаватчас, през вчерашния ден те бяха около 110 евро. Така че има шанс до края на месеца да има успокоение на тези пазари. Ако това нещо се случи, пак ще има някакво увеличение, но няма да бъде толкова драстично“, каза още той.

„КЕВР взима среднопретеглената цена за целия месец, така че тези високи цени ще окажат някакво влияние, но не се гледат само те“, допълни Темелков.

Той заяви, че никой не може да прогнозира с колко ще се увеличи цената на газа, но лично той не очаква увеличението да е по-малко от 20%.

По думите му високите цени на газа не са обусловени единствено и само от предприемането на военните действия, а от геополитическото напрежение покрай тези военни действия.

"То е това, което формира високите цени на газа. Надявам се след време вече да имаме положителни новини и да се развият добре нещата", допълни Темелков.