Задава се нов ценови удар с природния газ. „Булгаргаз“ поиска безпрецедентно увеличение на синьото гориво от април.

Според разчетите на газовото дружество цената на природния газ трябва да скочи драстично от следващия месец. Окончателното решение на регулатора предстои.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради скъпата цена на електроенергията правителството отпуска помощи за бизнеса и през април. Колко ще бъде подкрепата и как обаче предстои да решат експерти.

Заявката на държавното газово дружество е за поскъпване от почти 60 процента през април спрямо сегашната цена.

Според разчетите през следващия месец синьото гориво трябва да струва почти 180 лева за мегаватчас при 114 лева в момента.

Снимка: btvnovinite.bg

Според анализ на синдикатите от КНСБ, подготвен за bTV, такова поскъпване на газа ще доведе до допълнителна инфлация между 10 и 15 процента върху вече поскъпналите стоки.

Искане за скок в цената на газа от почти 60 процента досега никога не е било внасяно в КЕВР без значение по какви формули се е изчислявала стойността на синьото гориво.

Снимка: btvnovinite.bg

Така натрупано от декември до сега природният газ поскъпва със 75%. Ако последното искане бъде одобрено

Първоначално причината беше сериозното търсене в студените месеци, но от началото на войната в Украйна цените на природния газ на нидерландската борса в някои дни бележат невиждани стойности.

В текстилна фабрика в Стара Загора без машината, която работи на газ, спира цялото производство. В предприятието изчисляват, че от началото на годината работят на загуба.

„Нашата фирма доставя изделия направо за германската армия, т.е. ние печелим търгове, работим вече 15 години за тях, печелим 4-годишни търгове, които са с фиксирана цена и количества за доставка. Тоест ние не можем нито да променим цената, нито да променим сроковете на доставка“, обяснява прокуристът Теодора Пехливанова.

И без исканото ново увеличение на цената на газа една обикновена тениска вече струва с 30% повече.

От КНСБ пресмятат, че новото увеличение на синьото гориво ще се прехвърли с много сериозна тежест върху стоките. Най-ощетени ще са хората с ниски доходи, затова и настояват правителството още от сега да мисли за подпомагане. Предлагат хората с минимални заплати да не плащат данъци.

„Най-спекулираната стока – хляба, до момента поскъпването е 17% и новото поскъпване ще дойде над тези 17. За олиото е 28% и това е до момента, вече случило се, не са прогнози“, казва Любомир Костов от КНСБ.

Хората на пазара пък настояват държавата да определя максимални цени за основните стоки.

За момента държавата подпомага битовите потребители на газ, но не и бизнеса. Причината е че въпреки поскъпването на газа у нас, все пак е по-евтин от газа в Европа.

Последната дума за цената на природния газ от април ще има КЕВР. Решението ще бъде обявено на 1 април.

От комисията обявиха, че ще направят анализ доколко обосновани са разчетите  на „Булгаргаз" и дали са отчетени всички възможни резерви за намаляване на цената.
Категорични са, че ще търсят начин да наложат максимално добри цени за крайните битови потребители.