След като падне мораториумът не очакваме да се повишат сметките ни за ток на битовите потребители, заяви енергийният министър Александър Николов в „Тази неделя“

„Няма причина, България към момента е с достатъчно ресурси за производство на конкурентна цена, така че мисля, че в текущия си състав Комисията за енергийно и водно регулиране работи, за това да бъдат удържани разходите на битовите потребители“, коментира Николов.

Що се отнася за скока на цената на природния гази и компенсации на бизнеса, който го ползва, Николов заяви, че такава помощ за индустрията не се предвижда.

По думите му консумацията на България на природен газ не е толкова висока и производството на електроенергия не е толкова зависима от синьото гориво.

„Предложението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената се случва в конкретен момент, в който има сериозно напрежение на пазарите вследствие на войната. Всички компонентите се бяха повишили много над 40%. Сега добрата новина в случая е, че след последната седмица цените се успокоиха значително“, каза Николов.

„Вероятно е да има драстично увеличение на цената на газа, но усилията, които положиха „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. На 3 март хора от градивната опозиция си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Имаше дори състав за набеждаване на престъпление“, смята Николов, който отбеляза, че цената на синьото гориво е по-ниска от другите страни в Европа. 

Според него, ако войната в Украйна бъде прекратена, съвсем логично е, че цените ще се върнат на нормалните нива, увери Николов и добави, че при необходимост ще бъдат предприети компенсаторни механизми за битовите потребители през следващия отоплителен сезон.

Инициирани са разговори за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. Доставката на втечнен газ изисква анализ на всички съседни държави около нас, каза Николов. По думите му страната ни има големи възможности за алтернативни доставки. 

В момента не се водят преговори с „Газпром“ за новите дългосрочни договори, „защото човешкият живот е по-важен“ и се води война, а и в тази ситуация не може да се говори за по-добри условия, това става в спокойна ситуация, коментира Николов.

Преговори може да започнат през втората половина на годината и то само ако няма война, категоричен е Николов.

Вижте целия разговор във видеото.