Вредно е да се създават конспирации и да се всява паника. Затова сайтът на НАП трябва да тръгне максимално скоро и да проверяваме ЕГН-тата си там. Това коментира в „Тази сутрин” специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев по отношение на хакерската атака.

„Когато нямаме достатъчно информация изпадаме в теория на конспирациите и създаваме слухове, които могат да бъдат изключително негативни в сегашната ситуация. Много важно е да насочим вниманието върху това какво се е случило, как се възстановяваме от щетата и как да не се случи повече”, обясни Танев.

Той посъветва хората да не проверяват в други сайтове информация за себе си чрез ЕГН-то си, защото по този начин отново предоставят лични данни на някого, който най-вероятно не спазва директивата за защита на личните данни.

„Течът на данни е доказано сигурен и през последните седмици се работи върху това да се разбере на техническо ниво как се е случил пробивът. НАП предприемат активни действия по обезопасяване на сегашната инфраструктура. Определени сървъри се спират, системи се изключват, а част от тях се обновяват”, обясни още Ясен Танев.

„Има наръчник за оцеляване след теча, който се публикува на страницата на НАП. В него се казва как би трябвало да процедират институциите при такава атака и как хората да се чувстват спокойни. Това е нова инструкция, която би трябвало да се следва от всички органи, които се споменават”, на мнение е специалистът.

От НАП обявиха, че за 189 души съществува по-голям риск от злоупотреби след теча на данни от приходната агенция. Незаконно разпространените за тях данни включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. Препоръката е да сменят личната си карта.

Ясен Танев се обърна към хората да не вярват, ако някой им се обади по телефона.

„Хората знаят повече за вас и можете да станете лесна жертва”, посъветва той.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”