Общинските съветници в София избраха състава и разпределението на комисиите в „столичния парламент" от втория опит. До повторното гласуване се стигна, след като областният управител върна решението на предишното заседание. Този път обаче отново не липсваше напрежение.

След заседанието вчера стана ясно, че водещи в Столичния общински съвет (СОС) ще са групите на ГЕРБ и БСП, тъй като те ще ръководят едни от най-ключовите комисии – тези на финансите, икономиката, образованието, здравеопазването и транспорта.

При прегласуването стана ясно, че има само една промяна и тя отново е в полза на ГЕРБ – Комисията за противодействие на корупцията бе оглавена от Антон Хекимян.

Разпределението на местата създаде проблем в коалицията „Обединени за София“.

„Не мисля, че са ни надиграли. Нашето несъгласие с доклада на Карлос Контрера беше изразено още на предходното заседание. Точно по тази причина ние бяхме входирали собствено предложение. Г-н Бонев защити това наше предложение на заседанието вчера. Ние го подложихме на гласуване и се видя за пореден път оформилото се ново мнозинство“, коментира Димитър Шалъфов.

Според него това е политиката. Той честити на колегите си новото мнозинство, в което участват ГЕРБ, БСП, „Синя София“ и отцепниците от „Възраждане“.

„Ние сме 23 и сме монолитна група – фактор, който няма как да се заобиколи. Така че занапред ще следим как ще гласува СОС и ще бъдем коректив“, допълни Шалъфов.

„Г-н Шалъфов усилено твърди, че тяхната група е монолитна. Ние вчера видяхме официалното пропукване, защото до този момент всичко беше скрито-покрито. Между другото г-н Шалъфов е един от председателите на комисии в СОС и е редно да го попитаме, защо не послуша техния председател на групата – Борис Бонев, а сега обяснява, че групата им била монолитна“, каза от своя страна Антон Хекимян.

Той поясни, че ПП-ДБ-СС имат две комисии и ний нищо не им е взел. Според него това са хората, които са бягали от отговорност както при предходното, така и при вчерашното заседание.

„Те се отказваха от комисиите и си правеха самоотводи“, категоричен бе Хекимян.

Димитър Шалъфов го провокира с това, че „явно г-н Хекимян не може да излезе от амплоато си на журналист“, а той му отвърна, че го пита като общински съветник, а не като журналист.

„Ние с него напоследък намираме много общи неща в работата си – звездите ни се препокриват, от една зодия сме, майките ни са родени на един и същи ден. Но на мен ми харесва, че намираме още едно общо нещо – ние се интересуваме и двамата от квантова физика, защото той говори за паралелни светове. Не съм сигурен обаче дали делим един и същи свят“, каза още Димитър Шалъфов.

„Ние с него напоследък намираме много общи неща в работата си – звездите ни се препокриват, от една зодия сме, майките ни са родени на един и същи ден. Но на мен ми харесва, че намираме още едно общо нещо – ние се интересуваме и двамата от квантова физика, защото той говори за паралелни светове. Не съм сигурен обаче дали делим един и същи свят“, каза още Шалъфов.

Хекимян от своя страна заяви, че ПП-ДБ-СС имат кмет, както и председател на СОС.

„Те са избрани от същото това мнозинство, което те не одобряват. Те имат най-много членове в комисиите. Имат и областен управител, който изпълнява политически решения и е политкомисар на ПП-ДБ-СС“, уточни той.

Вижте във видеото какво казаха Еньо Савов, Антон Хекимян и Димитър Шалъфов за кръщаването на улица в София на името на Алексей Навални.