Противоречиви мнения от Руското посолство и Столична община по повод честването на Деня на Съветската армия.

По време на заседанието на Столичния общински съвет кметът на столицата Васил Терзиев коментира, че обвиненията срещу него, че е позволил провеждането на мероприятието.

„Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР“, каза Васил Терзиев пред журналисти.

Запитан защо не е забранил провеждането на деня на съветската армия, който се провежда в квартал „Лозенец“ и декларацията на ПП-ДБ по темата, кметът обясни:

"В нота от там пишат: „моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност“. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша", каза Терзиев.

Междувременно пред БГНЕС посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви, че има разрешение за мероприятието.

„Да, разбира се, има разрешение за нашето мероприятие“, каза тя.

Припомняме, че пред Столичната община граждани протестираха заради разрешението, дадено от кмета Васил Терзиев на руското посолство да чества официално днес Деня на съветската армия на „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“.

Недоволните скандираха „Вън Русия от България“, „Вън Митрофанова и руските агенти от България“, „Русия е империя на злото“.

По-рано тази сутрин съветниците от ПП-ДБ-Спаси София също излязоха с декларация и призоваха кмета Васил Терзиев „да наложи забрана на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството“ или ден на съветската армия“.