Областният управител на София-град Вяра Тодева върна за ново обсъждане решението на Столичния общински съвет (СОС) от 8 февруари за избора на постоянните комисии и техните председатели. Това съобщи председателят на СОС Цветомир Петров. 

На 8 февруари СОС избра председател, заместник-председатели, а също и председатели на постоянните комисии към съвета. Заседанието продължи 12 часа. Постоянните комисии бяха разпределени предимно между партиите в опозиция. В знак на несъгласие от групата на ПП-ДБ-СС дори напуснаха заседанието преди неговия край. 

На следващия ден кметът на София Васил Терзиев обяви в пост във Фейсбук, че в СОС има ново мнозинство, което ще запази ръководствата на общинските дружества и няма да пазволи да се направят реформи.

Основният мотив на Тодева е, че гласуването се е състоялото на извънредното заседание, на което беше избран председател на СОС, а това противоречи на правилника за работата на съвета. Освен това общинските съветници не са имали възможност да се запознаят с предложението за решение в деня преди заседанието. 

„Считам проведеното второ за деня заседание на СОС за свикано не по реда на свикване на извънредно заседание. Член 67 от правилника предвижда, че при събития, за които се налага извънредно свикване на СОС, председателят насрочва извънредно заседание, на което се обсъжда само събитието, по повод на което се провежда заседанието“, пише в заповедта на областния управител.

„Това, което прави Тодева, е изпълнение на политическа поръчка. Тя е поставена в тази позиция да бъде представител на държавата а не активист. Ще поискаме нейното отстраняване, възможно е това да се случи по време на ротацията“, коментира Антон Хекимян от ГЕРБ.

Заради тази реакция на Тодева общинските съветници от групата БСП в СОС поискаха оставката ѝ.

„За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем. След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София“, се казва в позицията на червените общински съветници. 

По време на демонтажа на Паметника на съветската армия те също поискаха оставката на областния управител на София-град.

От коалицията ПП-ДБ-СС коментираха, че връщането на решението за избор на комисии на СОС е правилно. 

„Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация, отбелязва той. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание“, обяви Борис Бонев от коалицията.