Столичния общински съвет (СОС) ще има временен председател – до юли месец. С 47 гласа „за“ съветниците избраха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Два месеца СОС бе без председател, което блокира работата му. 

Накрая общинските съветници подкрепиха Цветомир Петров, който ще е председател, но до юли. Една от групите пък се разпадна – тази на „Възраждане“. След като част от съветниците подкрепиха Петров, те бяха отлъчени от групата.

Общинският съветник Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС заяви, че вчерашното решение между всички партии е опит да се намери техническо решение за да може Общинският съвет да започне работа.

„През юли Петров ще трябва да подаде оставка, но след това може и да е същият председател или да е нов“, поясни Димитров.

Прошко Прошков от ГЕРБ коментира, че това е трудно взет компромис.

„Никой не даде политическа подкрепа на най-голямата група. Просто неспасяемото неумение на спасителите на София три месеца да изпълнят задължението, дадено им от избирателя, а именно да намерят управленска формула, за да изпълнят ангажименти си към града. Оставаме опозиция, но за да заработи столицата, трябваше да направим това. Този председател е исторически избран с най-много гласове. Това показа, че той е трудно взет компромис, не е политическа подкрепа“, смята той.

Станислав Младенов от БСП заяви, че изборът на председател на СОС е било преодоляване на една административна спънка пред самото развитие на града.

„Той трябва да заработи. Трябва да бъде разблокиран града и в общи линии това се случи. Корнелия Нинова има своето право на мнение, но ние в крайна сметка изпълнихме решението на градския съвет на БСП. Категорично не може да тръгваме срещу председателят на собствената си партия, ние сме част от една и същата партия и не може да вървим един срещу друг. Няма никаква липса на морал в цялото това нещо, защото в крайна сметка ние сме се клели първо пред софиянци и сме изпълнени решенията на Българската социалистическа партия на градския съвет. Не може да се наречем участници в сглобки“, каза той.

Красимир Гълъбов, който е част от отлъчените от „Възраждане“ заради подкрепата за председател на СОС, заяви, че са направили всичко, за да заработи съветът.

„Не дължим и не ни дължат нищо за това, което направихме. Ние сме малко, опозиция, и ще отстояваме нашите принципи на достойни софиянци“, обясни той.  

Вчера извънредното заседание на столичните общинари за съставите на комисиите предизвика ново напрежение късно снощи. След месеци на скандали вчера те избраха свой временен председател. Новите спорове бързо изместиха успокоението от избора на председател, след като изненадващо единственият съветник на ВМРО - Карлос Контрера внесе собствен проект за разпределение на комисиите.

Групата на ПП-ДБ-СС напуснаха залата, а проектът срещна широка подкрепа. В социалните мрежи Контрера посочи, че в проекта е предложил „формула за баланс“. От ГЕРБ и от БСП отрекоха да има ново мнозинство.

Отцепниците от „Възраждане“, също подкрепиха Контрера. От ПП-ДБ-СС ще оглавят само една комисия - по международно сътрудничество и европейски програми.