„Няма проблем, всеки може да ми иска оставката. Оттук нататък моята роля ще бъде да връщам всяко решение независимо от мнозинството, което го е взело, така че гражданите да бъдат спокойни, че всички решения са законосъобразни“.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева пред журналисти.

Вчера стана ясно, че Тодева е върнала за повторно гласуване решенията за избор на заместник-председатели на съвета и за разпределение на ръководствата на постоянните комисии. В отговор общинските съветници от ГЕРБ, БСП и ИТН, поискаха оставката ѝ.

„Не са поискали моята оставка сега, искат това нещо да бъде разгледано при ротацията, което е изцяло в правомощията на министър-председателя Мария Габриел“, каза областният управител.

По думите ѝ за извънредните заседания в общинския съвет си има процедура и тя не е спазена.

„Вчера върнах решенията на СОС за избор на заместник-председатели както и за съставите на комисии поради допуснати съществени процедурни нарушения. Тези решения ще трябва да бъдат прегласувани. Съществените процедурни нарушения са няколко. На първо място – извънредното заседание не е свикано по правилата, общинските съветници са били наясно, имало е предложения да бъде прекратено заседание, което не се е случило. От 1 февруари има изменения и се изисква всички материали да бъдат публикувани предварително на сайта на общината или общинския съвет. Заседанието не е било предварително оповестено с дневния ред, материалите не са били предоставени на общинските съветници, не са били качени, така че няма друг избор освен да върна това решение и всяко следващо, което бъде взето в нарушение“, допълни Вяра Тодева.

От групата на „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ обаче подкрепиха решението ѝ.

„Решението на Областния управител е аргументирано с нормативни факти. Колкото до двойния стандарт кое е "политически рекет" - извънредно нощно заседание против правилника или обмислено действие в защита на правото - няма две мнения. Рекетьорите са на друго място“, написа в своя позиция кметът на София Васил Терзиев.

По думите ѝ оттук нататък тя ще бъде коректив и ще следи за всяко нарушения при взимането на решения в Столичния общински съвет.

Междувременно стана ясно, че изключените от парламентарната група на „Възраждане“ депутати са сезирали главния прокурор във връзка с твърдения на председателя на групата на партията в Столичния обшински съвет - Деян Николов, който многократно заявявал, че са му предлагани пари, за да направи сглобка в общинския съвет.