След като Регионалната инспекция по околната среда и водите – Перник издаде принудителна мярка за спирането на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация – Перник”, изпълнителният директор на централата Любомир Спасов заяви, че ще бъде преустановено подаването на топлата вода към града.

Очаква се това да се случи до края на деня, а засегнати ще бъдат около 20 хил. души.

Оказа се, че тецът към момента има общо три парогенератора, от които един е в ремонт и така след санкцията на екоинспекцията няма как централата да работи.

До мярката се стигна след началото на проверки в четири частни теца заради съмнения, че замърсяват околната среда като изгарят отпадъци. В Перник и Бобов дол имаше и протести. Проверяващите откриват, че тецът без разрешителни изгаря биомаса - слама и дървени стърготини. Цената на тези отпадъци била два пъти по-ниска от тази на въглищата

„Боклуци не горим в ТЕЦ „Република”, декларира Спасов. На въпрос на bTV защо събралите се граждани посрещат думите му с иронични усмивки той отвърна: „Не ни вярват не знам защо. Всички институции, които са ни проверявали, не са открили горене на боклук в теца”.

Директорът подчерта, че през последните дни в „Топлофикация – Перник” се горят само кафяви въглища, отпадъците, които се намират на площадките до централата са на склад и не се използват.

„Боклуците са на наша площадка, която е отдадена под наем на друга фирма, стоят на склад. От 8-9 месеца стоят отпадъците. Малко са местата в града, които отговарят на условията за съхранение на такъв вид отпадъци”, обясни Спасов.

Жители на Перник заявиха, че е нужна още една измервателна станция за качеството на въздуха в района на теца.

"Не сме тук за да нападаме топлофикационното дружество, не бива перничани да са пред дилемата дали да са топлофицирани детските градини, или да дишат чист въздух. Факт е че това предприятие има нужда от инвестиции, има нужда от подобряване на технологията на горене, ако с нашият натиск доведем инвестиции, би било чудесно", обясни жена от града.

Жителите на Перник отрекоха твърденията на ръководството на теца, че не са изгаряни отпадъци, като подчертаха, че през миналата година „Топлофикация – Перник” е била санкционирана.

Миглена Антонова „Грийнпийс” – България изтъкна, че в рамките на централата е било извършено експериментално горене на между 160 и 180 тона отпадъци през ноември 2018 г.

Междувременно от Топлофикация-Перник излязоха с писмена позиция, че не са единственото индустриално предприятие в града и се закниха да съдят всички инсититуции отговорни за спирането на теца.

От министерството коментираха, че топлоцентралата ще заработи отново, щом докаже, че не изгаря отпадъци.

Дотогава над 20 000 абонати остава без топла вода.