Разследващи и жандармерия влязоха в четири теца в страната за да проверят горят ли се опасни отпадъци, които да обгазяват хората.

Акцията е по разпореждане на главния прокурор след сигнал от ДАНС за “застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгарянето на отпадъци в топлофикационни дружества”.

Вече има и резултати - бяха затворени мощности на теца в Перник заради нерегламентирано горене на биомаса.

От "Топлофикация-Перник" твърдят, че не нарушават еконормите. "Нито са изгаряни, нито имаме възможност да изгаряме боклуците към настоящия момент", заяви изпълнителният директор Любомир Спасов.

Проверките са в частни тецове в Перник, Бобов дол, Сливен и Гълъбово, като част от дружествата, в които влязоха експерти и униформени, са свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Последната вълна на недоволство тръгна именно от Перник и Бобов дол, където граждани се оплакаха от системни обгазявания, според тях – заради нерегламентирано изгаряне на боклуци в тецовете.

Служителите на ДАНС, МВР и МОСВ са на терен в четирите града още от вчера вечерта. Целта е да се установи дали има замърсяване на въздуха, какъв е видът на горивния материал и какво е състоянието на котлите, горивните инсталации и останалите технически звена на централите.

„Ако се открие нарушение, би следвало МОСВ да предприеме принудителни административни мерки. Законът позволява на това министерско налагане на тежки имуществени санкции, както и запечатване на обекта, предприятието, съоръжението, което създава риск за околната среда”, посочи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Снимка: bTV

Проверяващите имат месец, за да установят дали действително централите тровят въздуха на живеещите в близост.

И в "Лукойл"

Проверки днес бяха извършени и на територията на нефтозавода в Бургас. Причината са десетки сигнали за задушлива миризма през нощта.

Екоинспекторите установиха, че има завишение на фоновото ниво на бензин в района около завода, то обаче е от преработката на нефтени отпадъци, складирани от старите собственици.

На посочените телефони на "Лукойл" днес никой не отговаряше, включително и на обявения "зелен телефон"