Сотир Цацаров ще се справи като ръководител на КП КОНПИ по същия начин, по който се справи като ръководител на прокуратурата, коментира адвокат Михаил Екимджиев в предаването „Тази сутрин”. 

Вчера мина изслушването на парламента на двамата кандидати за поста председател на антикорупционната комисия. Пред депутатите Сотир Цацаров заяви, че ще работи за имиджа на комисията и че е ясно кой и защо я атакува. 

„Нищо, празни приказки, седем години обещания, нито едно дело, завършило с осъдителна присъда, спрямо лице от така наречения ешелон на властта”, коментира още адвокатът.  По думите му тази власт сега се отблагодарява.

Сотир Цацаров притежава и административен и професионален капацитет да ръководи и да извади от летаргията антикорупционната комисия, отбеляза обаче Ясен Тодоров - бивш член на ВСС. 

„Той е бил наказателен съдия в продължение на десетки години, ръководил е една от най-важните институции в страната”, каза още Тодоров.

 „Мониторингът на ЕК над България е на път да падне, голям принос за това изиграха последните 10 години, 7 от които главен прокурор беше Сотир Цацаров. Всички мерки, които са били изисквани от ЕК, са били изпълнени”, отбеляза още той. 

Според адвокат Екимджиев, КПКОНПИ е била създадена по изпълнение на европейските препоръки за борба с корупцията  по висшите ешелони на властта. „Вижте с какво се занимава – с някой независим кмет или чиновник от държавна агенция, но нито един политик  - от управляваща партия”, коментира адвокатът.  

Едно от основните направления на комисията е отнемането на незаконно придобито имущество, от там съществува наистина голям страх у някои хора, че незаконното им богатство може да бъде отнето”, коментира Ясен Тодоров. По думите му, ако Сотир Цацаров оглави комисията, той няма да работи избирателно, а обективно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!