Равно отношение към медиите – това обещава главният прокурор Сотир Цацаров за Антикорупционната комисия, ако бъде избран от депутатите.

Цацаров и другият кандидат – Симеон Найденов, бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание.

Въпросите към двамата бяха малко заради отказа на няколко неправителствени организации с обяснението, че за тях изборът е предизвестен. Сотир Цацаров каза, че ще работи за имиджа на комисията и че е ясно кой и защо я атакува: „Интереси на хора , които са свързани с това тази комисия да не работи, тази комисия да няма техните правомощия, тази комисия да не посегне на това, което те имат. За съжаление или просто съвпадение, това са същите хора или същите кръгове така да се изразя, които са източник и на атаките на институцията, която все още ръководя в продължение на 7 години”.

Симеон Найденов беше по-кратък в изложението и в отговорите си.

„Аз дали мога да гарантирам дали ще изкарам мандата си до края – не мога да кажа. Всевишният може би зае. Един мандат не е достатъчен да се справи или да намали корупцията в България. Може би няколко мандата няма да са достатъчни”, каза той.

Накрая стана ясно, че само седем на сто от екипа на комисията се занимава с борба с корупцията и оперативно-издирвателна дейност. Затова според Цацаров се налага нова организация, от една страна, а от друга – намаляване на държавните служители, които са проверявани. Например – изваждането на държавните лесничейства и на спортния тотализатор.