Страната ни се надява в най-скоро време механизмът за мониторинг към България да отпадне – около това се обединиха главният прокурор Сотир Цацаров, наследникът му – Иван Гешев, и евродепутати в Брюксел.

Все по-голямо одобрение в Европейския парламент среща тезата, че е нужен нов общ европейски механизъм за контрол на върховенството на закона, който да важи за всички страни членки.

Сегашният не действа и е дискриминационен, казват евродепутатите ни. Въпреки това главният прокурор призна, че част от промените не биха се случили без съществуването на този механизъм.

Бъдещият обвинител номер едно Иван Гешев е категоричен, че страната ни е изпълнила всички ангажименти, поети при влизането в Европейския съюз. Но механизмът не работел добре.

„Той се използва основно за вътрешнополитически цели и това е ясно на всеки български гражданин. Той не съдейства за напредък”, каза Иван Гешев.

Той обяви, че България ще продължи да се бори с корупцията: „Никой не се е справил в света с престъпността. Корупцията е част от престъпността. Ще направим това, както сме работили до момента”.

Настоящият главен прокурор Стори Цацаров не се съгласи с тезата на президента, че обвинител номер едно е безотчетен. И коментира, бъдещите дебати за изменения в конституцията: „Не бих казал, че е вярна тезата, че започват дебати. Дебатите просто продължават. Ако някой има тезата за това, че може да ги провежда и в друг формат, в друг мащаб – в това няма нищо лошо, това трябва да бъде приветствано. Но това не е началото на тия дебати”.

Очаква се утре Иван Гешев да се срещне с избраната за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши.

Междувременно Сотир Цацаров ще се прибера в София, за да представи своята концепция за КПКОНПИ пред депутатите.

Според него антикорупционният орган не се нуждае от нови правомощия, но пък трябва да бъде прецизиран списъкът с лицата за т. нар. „висши публични длъжности”.