В концепцията си ще предложа съвсем конкретни и прагматични неща – свързани с това КПКОНПИ да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега. Това заяви пред журналисти в парламента действащият главен прокурор и кандидат за председател на антикорупционния орган Сотир Цацаров.

Кандидатурите финално са две – на Сотир Цацаров и на Симеон Найденов, издигнат от „Воля”. Главният прокурор дойде в парламента конкретно за срещата с "Обединени патриоти" и партия "Атака". След срещата стана ясно, че ОП със сигурност ще го подкрепят. 

Защо Обвинител №1 реши да се кандидатира за поста? „Комисията има потенциал и аз мога да допринеса тя да получи това място, което ѝ отрежда законът”, отговори Цацаров.

Той подчерта, че няма как да предлага законови промени. „Това не означава, че законът не се нуждае от промени; напротив – действащият закон има доста несъвършенства”, подчерта той и допълни, че и в концепцията си, и на изслушване ще коментира мнението си по темата в по-голяма дълбочина.

БСП отново поискаха промяна в начина на назначаване на председателя на КПКОНПИ – той да не се избира от Народното събрание. Цацаров призова позициите по въпроса да се изчистят от „политическия момент”.

„Модел, при който президентът единствен назначава членовете на комисията, не мисля, че е най-положителният и най-работещият (…) Комисията действа по закон. Ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би трябва да се замисли по правната логика. Аз политическа логика не искам да коментирам”, подчерта Сотир Цацаров.

На журналистически въпрос дали терасите му са изрядни (след като тази част от жилището на предния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев го забърка в скандал, след който се оттегли от поста – б.р.), Цацаров беше лаконичен: „Всяка година подавам по две декларации – към комисията и към ИВСС. До момента няма заключение за несъответствие”.