Изтече срокът за номинации за нов шеф на антикорупционната комисия. Кандидатурите финално са две - на управляващите, в лицето на Сотир Цацаров и на партия Воля, които предлагат депутата Симеон Найденов. 

Окончателно - БСП и ДПС нямат свои номинации.

След като вчера управляващите декларираха безрезервна подкрепа за Цацаров, днес от НФСБ обявиха, че не са подкрепяли тази кандидатура. Щели да решат след среща утре.

От ВМРО също обявиха, че проблеми няма и някой нещо не е разбрал.

„Кандидатурата излезе от името на  всички, Симеонов е поискал среща с Цацаров и  ако има нещо, ще го уточнят”, каза Емил Димитров ВМРО.

ДПС също заявиха, че ще се произнесат, след като изслушат кандидатите. Но - имаха нагласа към номинацията на Сотир Цацаров.

„Безспорната личност на главния прокурор и качествата му и аз мисля, че е богатство за тази държава да използва този потенциал”, коментира Хамид Хамид, ДПС.

От БСП нито коментираха, нито издигнаха свой кандидат. А алтернативната кандидатура - Симеон Найденов от „Воля”, коментира шансовете си така:

„Това зависи от народните представители, но щом съм приел - може би да.”

В случай, че Цацаров бъде избран, е възможно Иван Гешев да стане главен прокурор още преди 10 януари следващата година.

„Няма пречка при наличие на указ, с който господин Гешев вече е назначен за главен прокурор, той да встъпи и да започне да изпълнява функциите си на главен прокурор, т.е. за почне неговия мандат”, обясни Даниела Машева, член на ВСС.

Друг вариант е постът на Цацаров да бъде поет временно от някой от досегашните му заместници.