Разумна кандидатура ли е тази на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ или чрез нея се цели утвърждаване на „втори главен прокурор” в държавата, който да действа в синхрон с прокуратурата?

Тези две гледни точки изразиха в предаването „Лице в лице” Роман Василев, бивш заместник-градски прокурор на София, и адвокат Емил Георгиев от инициативата „Правосъдие за всеки”.

По думите на Василев Сотир Цацаров се е доказал като ръководител и капацитет в експертизата и това го прави подходящ да оглави антикорупционния орган.

„Това е една много разумна кандидатура. Казвам го от гледна точка на работата в КПКОНПИ. Дълго време като ръководител на няколко отдела в градска прокуратура осъществявах и координация с КПКОНПИ. Зная естеството на работата. Професионалните качества, административния опит, теоритичната подготовка, които ги има Сотир Цацаров са безспорни”, каза Василев.

Според адвокат Георгиев обаче в случая определящите фактори са други.

„Създава се впечатление, че около крепостта на политическата корупция и задкулисие по високите етажи на властта се създават два непреодолими рова, които трябва да обезпечат и да защитят действията, както са били до момента. Политическата корупция по високите етажи на властта да бъдат точно толкова недосегаема, колкото е била до момента”, коментира Георгиев.

Вижте цялото интервю във видеото.