Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управленската конфигурация ГЕРБ – „Обединени патриоти” за председател на антикорупционната комисия, съобщиха представителите на мнозинството в Народното събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

Те се изказаха ласкаво за Обвинител №1 и не пожелаха да коментират собствените му думи, поставящи под съмнение разделението на властите в България.

Всички в парламента са коментирали „или Цацаров, или да не се занимаваме”, заяви Емил Димитров – Ревизоро от групата на ОП. Той отбеляза, че лично е провел първите разговори с действащия Обвинител №1. Причината – трябвало като парламентьор да се изяви депутат, който е „малко или много „синя каска” и не е пряко обвързан с конкретни партии.

„Самият г-н Цацаров не желаеше да се занимава, искаше да остане в системата”, посочи Димитров. Припомняме, избраният за главен прокурор Иван Гешев също в продължение на месеци отказваше да участва в процедурата за избор на началник на ПРБ… докато не се оказа фаворит на цялата прокурорска колегия, а след това – и на мнозинството във ВСС.

„Много други се притесниха от този екип – Сотир Цацаров начело на КПКОНПИ и Иван Гешев – главен прокурор. В парламента всички казват „най-добре да е Цацаров”, добави Ревизоро.

Снимка: btvnovinite.bg

Явор Нотев от „Атака” отбеляза: „Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор завърша и в същия момент сме изправени пред предизвикателството да избираме председател на тази много важна комисия”. Той подчерта, че присъства в лично качество.

„Той (Цацаров-б.р.) оставя институцията „Прокуратура” с един огромен авторитет, оставя институцията подредена и неопетнена”, посочи Нотев, като отбеляза, че в КПКОНПИ „нещата не са били докрай подредени”.

Бившият силов министър Валентин Радев (ГЕРБ) похвали съвместната си работа с Цацаров, подчерта, че кандидат-шефът на КПКОНПИ „знае, че хората трябва да имат доверие на институциите” и е „убеден държавник”, който защитава разделението на властите.

Именно Сотир Цацаров обаче заяви по време на изслушването на Иван Гешев за главен прокурор, че е имало политическа намеса при избора на Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд: „Ще минат още два месеца, ще си изляза и аз (от съдебния съвет). Така никой няма да знае какво се е случило тук вътре и в две други сгради (при процедурата за Панов). Аз го знам, но няма да го кажа”.

Въпрос на bTV дали Цацаров е бил питан кои „две други сгради” е визирал видимо раздразни управляващите. Радев заяви, че Цацаров „знае къде е разделението на властите и не се и обвързва с партиите”, а Даниела Дариткова побърза да закрие импровизираната пресконференция.

Има и втора кандидатура от партия ВОЛЯ и тя е на Симеон Найденов. Ако бъде избран, Сотир Цацаров ще заеме поста около 6 декември и ще остане на него най-малко две години. 

Постът в антикорупционния орган беше овакантен от Пламен Георгиев след скандала с постройките на терасата на жилището му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!